NRC-ombudsman Sjoerd de Jong (en niet te vergeten oud-boekenchef van de krant) leverde vorige week (in een groter stuk over medewerkers die schreven over boeken van medewerkers) ook kritiek op de vrijdagse boekenbijlage.

De lichtere genres komen daarbij in de bijlage Boeken van oudsher niet of mondjesmaat aan bod, zoals sport-, tuin- of kookboeken. Kansloos tussen de onuitputtelijke Russische klassiekers en de Tweede Wereldoorlog die in de bijlage nog bijna wekelijks wordt uitgevochten.

Deze week neemt Michel Krielaars op subtiele wijze wraak. Hij schrijft over Dostojevski en de betekenis voor het moderne Rusland. Terloops haalt hij aan dat de grote Russische schrijver dit jaar over de hele wereld herdacht wordt.

Om de actualiteit van de jubilerende schrijver te benadrukken had het Duitse weekblad Die Zeit begin november zijn halve cultuurbijlage aan hem gewijd. Wat wil je ook, als er één Europees land is dat Rusland en zijn cultuur begrijpt, dan is het Duitsland. Dostojevski wordt er nog altijd veel gelezen. De nieuwe vertaling van zijn Misdaad en straf uit begin 2021 behaalde onlangs zelfs een negentiende druk. Ook inspireert het boek nog altijd veel activistische jongeren die zich met de grote levensvragen bezighouden.

Lees de column van Krielaars hier.