Gisteren werden de longlisten bekendgemaakt voor De Boon, de gloednieuwe literaire prijzen (voor jeugd en volwassenen) uit Vlaanderen. In totaal zijn er 676 inzendingen binnengekomen voor de twee jury’s. Opvallend is het geringe aantal schrijvers uit Vlaanderen zelf op de longlisten. Het totaal aantal inzendingen had nog hoger kunnen zijn schrijft Dirk Leyman in De Morgen:

Bij de huidige editie stuurde distributeur L&M Books – verantwoordelijk voor Querido, Nijgh & Van Ditmar, Arbeiderspers en De Geus – namelijk een twintigtal boeken te laat in. Warm onthaalde boeken van Bart Koubaa (Dansen in tijden van droogte) en de Nederlandse debutante Suzanne Voets (De Toverlantaarn) maar ook werk van Neske Beks, Elfie Tromp, Levi Weemoedt, Bibi Dumon Tak, Ivan Wolffers en Jan Blokker.

Een wijziging in de reglementen zorgt ervoor dat de boeken die in oktober zijn verschenen wel mee mogen doen aan de volgende editie van De Boon.

Voor de Boon 2023 geldt dat ze verschenen moeten zijn tussen 1 oktober 2021 en 30 september 2022.

Vanaf de volgende editie mogen ook strips meedoen.