We hebben een winnaar.

Stichting Zutphen Literair maakt met genoegen bekend dat Anne Vegter de gemeentelijke Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 ontvangt voor haar bundel Big data (Querido). Zaterdag 2 april zal de prijs feestelijk worden uitgereikt in de voormalige bibliotheek van het Broederenklooster te Zutphen.

Juryleden Maria Barnas en Onno Kosters kozen Vegters dichtbundel uit 140 inzendingen. Overige genomineerden waren Erik Bindervoet met De droom van eb inkt diervoer (De Harmonie), Charlotte Van den Broeck met Aarduitwrijvingen (De Arbeiderspers), Maarten van der Graaff met Nederland in stukken (Pluim) en Sasja Janssen met Virgula (Querido).

Vegter was al voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs genomineerd in 2008 en 2012.

De jury schrijft in haar rapport: ‘In Big data van Anne Vegter wordt woede omgebogen tot een krachtige en onderzoekende stem zoals die niet eerder heeft geklonken. Vegters talige universum is uniek. Ze weet met taal te verleiden, te troosten, om zich heen te slaan en een eigen plek te veroveren. Vegter weet van tegenstrijdigheden haar kracht te maken en blaast de lezer omver met schommelingen tussen tederheid en razernij, aarzelingen en wijsheid.’