De longlist van de Libris Literatuur Prijs 2022 blijft de gemoederen bezighouden. Vandaag mengt Volkskrant-criticus Onno Blom zich in de discussie via zijn column in de landelijke krant.

Blom schrijft over de longlist van de literaire prijs:

Zo’n lijst van achttien titels geeft meestal een aardig inzicht in de oogst van het jaar tevoren. Pas bij de shortlist rollen er onvermijdelijk koppen van usual suspects.

Dat is dit jaar anders. Nu ontbreken al op de longlist alle voormalige prijswinnaars: Adriaan van Dis, K. Schippers, Marcel Möring, A.F.Th. van der Heijden en Arnon Grunberg. Alleen Rob van Essen heeft bijltjesdag overleefd. Hoe kan dat?

Hij vervolgt:

Theoretisch kan uit de langlijst weerzin tegen mannen worden afgeleid. Want ook het verbluffende, wrang-ironische en wél voor de Boekenbon Literatuurprijs genomineerde debuut van Sofie Lakmaker, De geschiedenis van mijn seksualiteit, staat er niet op. Zij is tegenwoordig een hij en heet Tobi.

Zo zit het dus niet. Want waar is Mary van Anne Eekhout dan gebleven, de bejubelde roman van een vrouw over een vrouw, om wier hand buitenlandse uitgevers op de Frankfurter Buchmesse vochten?

Zijn eindoordeel over de jury is hard:

Dit denk ik: de jury wilde origineel zijn, maar had geen idee hoe. Geen neus voor kwaliteit. Gevalletje ontspoorde onderscheidingsdrift. De weg kwijt in het bos van rijp & groen.