Jaap Scholten woont in Hongarije maar besloot bij het uitbreken van de oorlog door Rusland naar de grens van Oekraïne te gaan om te zien wat hij kon doen om een Oekraïens gezin op te vangen en om verslag te doen van de situatie. Hij houdt een logboek bij over wat hij meemaakt.

Na dagen van langs de grens sluipen, als een vos rond een kippenhok, en in mijn hotel kip Kiev peuzelen lijkt het dat ik mezelf eindelijk nuttig kan gaan maken. Ouders plus grootmoeder, niet gespecificeerd huisdier en drie peuters zouden vanochtend eerst richting mij komen, toen naar Moldavië gaan omdat daar de rijen bij de grens niet zo lang waren. Daarna werd Bulgarije als beste mogelijkheid gezien. En nu, aan het einde van de dag, is toch weer de Hongaarse grens uitverkoren. Ze bevinden zich op vijf uur rijden van me vandaan.

Lees het logboek hier.

(foto van het logboek)