De shortlist voor het Beste Groninger Boek is bekendgemaakt, de enige literaire prijs waarbij je, op een kunstwerkje na, niets kunt winnen. Voor Auke Hulst zou het zomaar kunnen dat hij voor de derde keer de eer krijgt toebedeeld. Voor het eerst doet ook poëzie mee in de wedstrijd. De dichtbundel van Marjoleine de Vos valt onder de categorie fictie. Er had net zo goed een derde categorie bedacht kunnen worden, want het totale prijzengeld blijft toch gelijk.

Tzum-medewerker Doeke Sijens is genomineerd met zijn boek De onbekende wereld van Henk Melgers.

Genomineerden fictie:
Ine Boermans – Een opsomming van tekortkomingen (Uitgeverij Orlando)
Lupko Ellen – Als een mot (Uitgeverij Passage)
Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo|Anthos)
Barbara Stok – De filosoof, de hond en de bruiloft (Nijgh & van Ditmar)
Marjoleine de Vos – Hoe verschillig (Van Oorschot)

Genomineerden non-fictie:
Jochem Abbes, Jan Bakker, Bauke Roelevink, Theo Spek, Geert Volders, Ruut Wegman (redactie) – Landschapsbiografie Westerwolde (Van Gorcum)
Marleen Dohle, Peter Vroege, Mart Coenders, Jan van Maanen, Matteke Winkel (redactie) – Sprekende stenen, Stolpersteine in de Schilderswijk Groningen (Van Gorcum)
Vamba Sherif – Ongekende liefde (De Geus)
Doeke Sijens – De onbekende wereld van Henk Melgers (Uitgeverij kleine Uil)

Op zaterdag 9 april weten we wie er gewonnen heeft.

De jury bestaat uit: Douwe van der Bijl (jarenlang bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek, daarna Forum Bibliotheek in Groningen), Ingrid Sibum (verkoper bij boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt in Groningen en dit jaar genomineerd voor de titel Boekverkoper van het jaar), Afiena van IJken (kunsthistorica en directeur van de Menkemaborg in Uithuizen) en Clemens Gielingh (werkzaam bij GRAS, het platform voor architectuur en stedenbouw).Voorzitter is Christiaan Klasema, werkzaam in kunst en theater.