Tobi Lakmaker heeft met De geschiedenis van mijn seksualiteit (Das Mag) de Hans Vervoort-prijs voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard gewonnen.

De jury over de winnaar:
‘Zo rond mijn zeventiende is bij mij het idee ontstaan om een genie te worden’. Maar ook: ‘Eigenlijk heb ik overal naast gezeten. Naast de jongens en naast de meisjes, naast het juiste antwoord en nog belangrijker: naast de juiste vraag.’ Aan zelfinzicht, nieuwsgierigheid en humor ontbreekt het Tobi (voorheen; Sofie) Lakmaker (1994) niet. Sierlijk, een beetje raadselachtig, zonder opzichtig naar het doel te bewegen: Lakmaker schrijft ongeveer zoals Lucas Andersen (de held van hoofdpersoon Sofie) bij Ajax voetbalde. Sofie leert veel, op het gymnasium en op de universiteit, en ook van slechte schrijvers zoals van ‘Sufferd D’ die over haar een roman publiceerde, in het relatieverkeer, en van mensen met stellige meningen die ze het liefst in laatjes zou opbergen. Over alles kan ze een grap maken. Maar hoe je moet leven, liefhebben en rouwen, dat alles moet ze zelf op de angst en de onzekerheid veroveren. Die zoektocht heeft een buitengewoon geestige, originele en ook ontroerende roman opgeleverd.

Ook genomineerd waren:

* Nicolien Mizee – Hoog en laag springen (Van Oorschot)
* Monika Sauwer – Vluchtpogingen 1934-1940 (Avanti)
* Philip Snijder – Het smartlappenkwartier (Atlas Contact)
* Gerwin van der Werf – Strovuur (Atlas Contact)

De jury bestaat uit Roeland Dobbelaer (De Leesclub van Alles/ Bazarow.com), Bart Leemhuis (De Nieuwe Boekhandel) en voorzitter Arjan Peters (literatuurcriticus). Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.