In het radioprogramma De Taalstaat werd zojuist door Jet Bussemaker bekendgemaakt dat Nelleke Noordervliet de Gouden Ganzenveer 2022 heeft gewonnen. De Gouden Ganzenveer is een wat onduidelijke ons-kent-ons-prijs die op onduidelijke gronden gegeven wordt aan een schrijver die al een tijdje meeloopt. De winnaar krijgt een beeldje waarin je duidelijk een ganzenveer kunt herkennen en die is dan van goud.

De Academie De Gouden Ganzenveer verwoordt het aldus.

Nelleke Noordervliet is alom geprezen als een van de veelzijdigste, stilistisch vaardigste schrijvers in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Ze studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Rond 1980 begon ze aan een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw, barones Everdina Huberta van Wijnbergen. Het boek verscheen uiteindelijk in 1987 als ‘Tine of De dalen waar het leven woont’. Vervolgens publiceerde ze veelgeprezen romans als ‘Het oog van de engel’, ‘De naam van de vader’, ‘Uit het paradijs’, ‘Pelican Bay’, ‘Snijpunt’ en ‘Zonder noorden komt niemand thuis’, verhalen en novellen die bijeengebracht werden in ‘Veeg teken’. Behalve in romans en verhalen uitte Noordervliets belangstelling voor geschiedenis zich ook in boeken als ‘Altijd roomboter’, over haar overgrootmoeder, en in boeken die ze schreef voor het Rijksmuseum en voor de Amstelhof. In 2012 verscheen de roman ‘Vrij man’, de geschiedenis van de 17e eeuwse Menno Molenaar, jurist, arts en dubbelspion. In 2013 schreef Nelleke Noordervliet het Boekenweekessay, getiteld ‘De leeuw en zijn hemd’ en publiceerde ze ‘Schatplicht’, een essaybundel over de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. In 2018 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. De roman ‘De val van Thomas G.’ verscheen in 2020 en ‘We kunnen dit’, haar meest recente roman, verscheen in januari 2022. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald. Ze is columniste bij Trouw en het radioprogramma OVT.

Noordervliet is daarnaast zeer actief als bestuurder in de literaire en culturele wereld, zoals bij de Schrijverscentrale, het Fonds voor de Letteren, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het festival Winternachten, het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en als gastschrijfster aan diverse Nederlandse universiteiten.

Op maandag 12 september a.s. ontvangt Nelleke Noordervliet de Gouden Ganzenveer 2022.

Beluister of bekijk het vraaggesprek van Frits Spits met Noordervliet hier.

0