Dit jaar speculeren NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw vooral over de beweegredenen van de jury van de Libris Literatuur Prijs. Bo van Houwelingen komt in de Volkskrant tot de volgende conclusie:

Traditiegetrouw komt de jury direct na de bekendmaking van de shortlist nog een laatste keer bijeen om de winnaar te kiezen. Dit jaar was dat op maandag 28 februari. Vier dagen na Poetins inval in Oekraïne. Het zal de jury niet onberoerd hebben gelaten. Weeda’s toch al ‘uitzonderlijk urgente roman’ over de geteisterde Donbas werd in één klap nóg urgenter. Aleksandra zal winnen.

In Trouw houdt Jann Ruyters de bal in het midden:

Kortom, koffiedik kijken, we moeten wachten tot maandag, alleen de jury en de secretaris weten het nu al. Traditie wil dat de Libris-jury de winnaar al kiest op de dag dat de shortlist bekend wordt gemaakt, dit om beïnvloeding voor te zijn.

De voorspellingen op een rijtje:
De Groene Amsterdammer: Auke Hulst
De Nieuwe Contrabas Podcast: Mariken Heitman
de Volkskrant: Lisa Weeda
NRC Handelsblad: Of Mariken Heitman of Deniz Kuypers of Renée van Marissing of Auke Hulst.
Trouw: Of Mariken Heitman of Deniz Kuypers of Renée van Marissing of Auke Hulst of Nico Dros of Lisa Weeda.