Op zaterdag heeft NRC Handelsblad altijd de rubriek ‘Iedereen leest’ waarin een populair boek wordt besproken dat de boekenbijlage op vrijdag niet heeft gehaald. Vorige week besprak Arjen Ribbens het boek Vrije vogels van de schrijvende wijnboer Ilja Gort. En hij was niet mild want plaats het boek in een reeks ‘vederlichte ‘zomerboeken’ die doen vermoeden dat aan het strand of bij het zwembad een taboe rust op zelfs de lichtste vorm van hersenactiviteit.’ Gort ‘rijgt de gemeenplaatsen aaneen’ en ‘grossiert in potsierlijke verhaalwendingen.’

Deze zaterdag zien we een advertentie van één kolom lang waarin Gort reageert op de kritiek. Het is dan altijd goed om een recensent in de elitaire hoek te plaatsen.

Gort geeft ook alvast vijf ballen aan zichzelf. Dan kan hij zichzelf later altijd weer citeren: ‘5 ballen in de NRC!’