Op Neerlandistiek mengt ook Jos Joosten zich in de discussie rond de schrijvende wijnboer Ilja Gort. Die heeft met Vrije vogels een ‘hallucinant slecht boek’ geschreven. Dat mag allemaal en ook de massa mag genieten van ‘Flauwekul in het kwadraat dus, met de diepgang van een opblaasboot.’

Opvallend is echter, en dat is een mooie constatering van Joosten, dat Gort juist zijn best doet om literair over te komen, dat blijkt al uit het gebruik van (niet traceerbare) blurbs uit de media:

Het bewijst in alle gevallen dat Gort kennelijk, zoals elke traditionele literaire schrijver, hecht aan de erkenning van de klassieke gedrukte media.

Opvallend is in dit verband ook dat Gort zijn roman opent met twee motto’s, een literaire techniek bij uitstek, al helemaal waar deze afkomstig zijn van respectievelijk Plato (de Griekse filosoof, niet de ezel) en V.S. Naipaul. Het zijn allemaal paratekstuele aanwijzingen die tonen dat Gort kennelijk graag serieus genomen wil worden door de echte spelers.

Lees het hele stuk hier.