Annet Huizing heeft de Thea Beckmanprijs 2022 gewonnen met Het Pungelhuis. Ze kreeg niet alleen de prijs van de vakjury maar ook van de jongeren. Dat betekent dat ze de 1.000 euro van de Jongerenprijs mag optellen bij de 1.500 euro van de Thea Beckmanprijs. De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

De vakjury bestond uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Rutger van Driel, Monique Veldman en Moniek Warmer:

De winnaar is een met vaart en overduidelijk plezier geschreven jeugdroman die erin slaagt om een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend tot leven te wekken, en tegelijkertijd inzicht biedt in de wijze waarop intergenerationele trauma’s worden doorgegeven. Een boek dat volgens de jury naadloos past in de traditie van Thea Beckman: een potentiële klassieker.

De jongeren hadden veel geleerd:

De juryleden vinden dat ze dankzij dit boek veel hebben geleerd. De botersmokkel is niet iets wat op school in de geschiedenislessen wordt behandeld, terwijl het we heel interessant en spannend is.

Hierbij een paar tweets.