Dichter, schrijver en columnist Vrouwkje Tuinman krijgt dit jaar de C.C.S. Crone-prijs. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Hiermee wordt waardering uitgedrukt voor een talentvol schrijver, zegt de Utrechtse cultuurwethouder Eva Oosters. Onder de Utrechtse auteurs die hem in eerdere jaren ontvingen, vinden we Manon Uphoff, Arthur Japin en Maxim Februari. Oosters reikt de prijs uit op 1 oktober tijdens het International Literature Festival Utrecht.

De jury noemt het oeuvre van Vrouwkje Tuinman ‘rijk en gevarieerd: het bestaat uit zes dichtbundels, vier romans, een novelle en diverse bloemlezingen. Hoewel ze schrijft over “zware” thema’s als rouw en afscheid, is haar oeuvre tegelijk lichtvoetig, absurdistisch grappig en met vaart geschreven.’ Ook wordt de inzet van Tuinman als organisator en initiatiefnemer van manifestaties en evenementen geroemd.

In 2005 kreeg zij al het allereerste C.C.S. Crone-stipendium.

Cornelius Carolus Stephan Crone (1914-1951) was de schrijver van droevige, meestal in Utrecht gesitueerde verhalen. Zijn werk werd verzameld in de bundel De schuiftrompet waarvan dit jaar bij (de Utrechtse) uitgeverij IJzer nog de achtste druk verscheen.

Volgens cultuurwethouder Eva Oosters staat Utrecht, mede dankzij Vrouwkje Tuinman, ‘wereldwijd [cursivering Tzum] bekend als literatuurstad’. Zonder iets aan de feestvreugde te willen afdoen, lijkt deze uitspraak ons aanleiding voor nader onderzoek.