Tom Hofland heeft BNG Bank Literatuurprijs 2022 gewonnen. ‘De jury prijst de laureaat om zijn unieke stijl, zijn vormexperiment, zijn gevoel voor humor en zijn originaliteit.’ Hofland ontvangt 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik. De andere genomineerden waren Luuk Imhann met Loutering en Thomas Heerma van Voss met Passagiers/Achterblijvers. De BNG Bank Literatuurprijs is bedoeld voor schrijvers ‘die nog niet doorgebroken zijn’. In 2018 was Hofland al wel tot literair talent van 2018 benoemd door de Volkskrant.

Over het winnende boek De menseneter van Tom Hofland schrijft de jury:

In zijn absurdistische gothic novel De menseneter laat Tom Hofland zien hoe de zakelijke instelling ‘efficiency boven alles’ uit de hand kan lopen, maar ook hoe liefde hoop geeft, tegen de klippen op. De roman is een aanklacht tegen de ontmenselijking in het bedrijfsleven, mét gevoel voor humor. (…)
De roman is zowel tragisch door het menselijke leed als bijzonder grappig door de geestige dialogen en absurdistische wendingen die het verhaal steeds neemt. Binnen het schema van het genre, weet Hofland de lezer steeds opnieuw te verassen. Hij is origineel en beschikt over een rijke verbeelding. Dat is een verademing in een literair klimaat waarin het vooral autofictie is wat de klok slaat.

In de jury zaten Pieter Jeroense (voorzitter), Dieuwertje Mertens, Esther Op de Beek en Arie Storm.

(foto boven: still uit dit YouTube-filmpje)