De VPRO laat weten dat Wim Kayzer is overleden. Kayzer maakte onder andere Een schitterend ongeluk, Nauwgezet en wanhopig en Van de schoonheid en de troost waarin hij Coetzee, Kopland, Scruton en vele anderen interviewde. Kayzer was de meester van het lange interview; wie de lijst op Wikipedia leest kan alleen maar onder de indruk zijn van de gasten, toen de VPRO nog wel tijd vrijmaakte voor schrijversinterviews van enige lengte en diepgang.

Kayzer begon zijn carrière op de radio. In het zaterdagochtendprogramma Z.I. van de VARA werden lange interviews en reportages uitgezonden, toen er op de radio nog wekelijks ruimte werd vrijgemaakt voor lange interviews en reportages.

Kayzer schreef zelf ook boeken. De waarnemer (2004) en De laatste tafel (2014) zijn zijn laatste romans

Zie hier

Foto: Uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf en de Zilveren Reismicrofoon in 1979 aan Wim Kayzer, Hans van Dijk / Anefo / Nationaal Archief, CC0)


https://youtu.be/JNxNUc2kvho