Een opvallende zomeraanbieding van uitgeverij Prometheus omdat er in ieder geval drie auteurs met boeken verschijnen die eerder bij andere uitgeverijen zaten. De zomerbrochure opent met Het laatste verhaal van Jamie Gunn van bestsellerauteur Thomas Olde Heuvelt, die met zijn laatste boeken bij Meulenhoff Boekerij zat. Olde Heuvelt belooft dat zijn nieuwe boek ook weer ‘fucking creepy’ is, maar wil zich niet aan de regels van het genre houden en verklaart waarom hij is overgestapt:

Het past in mijn evolutie als auteur. Ik heb een compleet nieuw team en werk wereldwijd met fantastische nieuwe uitgevers, zoals Penguin Random House in Engeland, Harper in Amerika en Mondadori in Italië. Daarmee wil ik conventies doorbreken. Genre hoeft anno 2025 niet meer in een genre-imprint te worden uitgegeven. Prometheus is een schitterend, zelfstandig en ondernemend huis dat voor een breed literair publiek uitgeeft. Ik hou daarvan en heb heel veel zin om samen aan de slag te gaan.

Opmerkelijk is ook de aankondiging van het boek van Thomas Rosenboom, die eerder verklaarde uitgeschreven te zijn, maar die nu met een autobiografisch werk komt over zijn late vaderschap, Late vader getiteld. Rosenboom zat voorheen bij uitgeverij Querido, al schreef hij ook een deeltje in de Terloops-reeks van Van Oorschot. De prospectustekst:

Thomas Rosenboom was zesenzestig toen hij vader werd. Het betekende een radicale breuk met zijn leven daarvoor, waarin hij nooit aan kinderen had gedacht, nooit echt had samengewoond, en het in gezelschap nooit langer dan drie uur uithield. In dit persoonlijke relaas komt hij van de ene vraag op de andere. Hoe heeft zijn vaderschap hem veranderd? Hoe lacht een vader? En bestaat er zoiets als een glazen wand, een onzichtbare scheidslijn tussen mensen met en mensen zonder kinderen?
Late vader is een egodocument, maar geschreven toch in de onmiskenbare stijl van de meesterverteller.

UPDATE: Uitgeverij Querido laat weten dat Rosenboom ‘een eenmalige kleine nonfictie-uitgave elders’ maakt, ‘zijn literaire oeuvre is en blijft voor altijd Querido.’

En dan is ook A.H.J. Dautzenberg van uitgeverij gewisseld. Hij zat bij Atlas Contact, en even bij Pluim, maar is nu ingelijfd door Prometheus waar in juni al een novelle verschijnt: engelland.

Op een vroege zomerochtend laat een hoogbejaarde man zich in het zwarte water van de haven van zijn woonplaats zakken. Rond zijn middel het touw waarmee hij het rubberbootje met benodigde spullen achter zich aan zal trekken. Het tasje met medicijnen blijft achter, de zware reis zal zijn heelmiddel zijn. De weduwnaar wil in zeven dagen naar zijn geboortedorp zwemmen, de plek die hij nu al tachtig jaar heeft gemeden. Wat drijft hem? En, belangrijker: gaat het hem lukken?
In de tedere novelle engelland beschrijft A.H.J. Dautzenberg de laatste tocht van een diepbeschadigde man die in het aangezicht van de dood nog één opdracht heeft te vervullen.

Bekijk de hele zomerbrochure hier.