De mensen van Boeken FM lazen afgelopen week De Camino van Anya Niewierra en moesten er erg om lachen. Er kwamen echter ook andere gevoelens los tijdens het lezen van de meest succesvolle Nederlandse fictie van de laatste jaren. Marja Pruis had met name de eerste tientallen pagina’s ‘kortsluiting’ en werd ‘woedend’:

Ik raakte gewoon gedeprimeerd, ook omdat ik de hele tijd dacht: Dit is wat mensen lezen. Dit heeft de NS Publieksprijs gewonnen. Het is nog steeds een bestseller. Deze vrouw, deze schrijfster wordt door het Letterenfonds meegenomen naar Turijn voor een of andere, hoe noem je zoiets… [zoiets noem je een Boekenbeurs] In ieder geval om de Nederlandse literatuur te promoten.

Niewierra ging overigens niet in haar eentje naar Turijn, maar werd omringd door zeventien andere schrijvers die de gehele breedte van het Nederlandse literaire landschap moesten representeren, zoals bijvoorbeeld ook Ilja Leonard Pfeijffer en Aimée de Jongh acte de présence gaven.

Pruis erkent in de uitzending dat het ‘heel onmachtig’ is om te zeggen dat iets slecht geschreven is, ‘maar dit is beyond, echt beyond’. Na 80 pagina’s kon Pruis er beter inkomen (‘eraan gewend of murw geslagen’). Uiteindelijk zegt ze zelfs over het werk met meer dan 350.000 verkochte exemplaren:

Er zit een boek in, in dit boek. En je zou het helemaal kunnen strippen en je zou er een literaire novelle van kunnen maken. Het lijkt me een uitdaging om dat te doen.

Dat klinkt Charlotte Remarque en Joost de Vries als muziek in de oren en Pruis geeft toe:

‘Ik ga het doen. Ik zeg het bij deze.’

We zijn benieuwd naar het eindresultaat, dat we volgens Joost de Vries over een halfjaar zouden moeten kunnen verwachten.