Tzum https://www.tzum.info literair weblog Mon, 11 Dec 2017 14:22:06 +0000 nl hourly 1 Nieuws: Bertram Mourits nieuw hoofd collecties Literatuurmuseum https://www.tzum.info/2017/12/nieuws-bertram-mourits-nieuw-hoofd-collecties-literatuurmuseum/ Mon, 11 Dec 2017 14:21:34 +0000 https://www.tzum.info/?p=92744 Het Literatuurmuseum heeft Bertram Mourits aangetrokken als hoofd Collecties. Mourits, nu nog wekzaam bij Atlas Contact, zal zich vooral gaan richten op de verdere digitalisering van de collectie en op samenwerkingsprojecten met universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. Dat laat Literatuurmuseum vandaag in een persbericht weten. Mourits promoveerde op de Zestigers en schreef oa voor De Gids,...

Het bericht Nieuws: Bertram Mourits nieuw hoofd collecties Literatuurmuseum verscheen eerst op Tzum.

]]>
Het Literatuurmuseum heeft Bertram Mourits aangetrokken als hoofd Collecties. Mourits, nu nog wekzaam bij Atlas Contact, zal zich vooral gaan richten op de verdere digitalisering van de collectie en op samenwerkingsprojecten met universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. Dat laat Literatuurmuseum vandaag in een persbericht weten.

Mourits promoveerde op de Zestigers en schreef oa voor De Gids, Poëziekrant en De Revisor. Samen met Pieter Steinz maakte hij de boekenreeks Luisteren&cetera.
Mourits over zijn nieuwe werkplek: ‘Ik kwam tijdens mijn studie voor het eerst in het Literatuurmuseum en ik vond dat een heel plezierige plek. Sindsdien ben ik er vaak geweest, zowel voor onderzoek als voor mijn plezier. Dat ik er vanaf volgend jaar dagelijks heen mag is een voorrecht. Ik zie er enorm naar uit.’

Het bericht Nieuws: Bertram Mourits nieuw hoofd collecties Literatuurmuseum verscheen eerst op Tzum.

]]>
Filmpje: Sasja Janssen en Madelon de Keizer bij VPRO Boeken https://www.tzum.info/2017/12/filmpje-sasja-janssen-en-madelon-keizer-vpro-boeken/ Mon, 11 Dec 2017 10:15:13 +0000 https://www.tzum.info/?p=92732 Jeroen van Kan praat met Sasja Janssen over Happy en met Madelon de Keizer over Als een meeuw op de golven. Albert Verwey en zijn tijd.

Het bericht Filmpje: Sasja Janssen en Madelon de Keizer bij VPRO Boeken verscheen eerst op Tzum.

]]>
Jeroen van Kan praat met Sasja Janssen over Happy en met Madelon de Keizer over Als een meeuw op de golven. Albert Verwey en zijn tijd.

Het bericht Filmpje: Sasja Janssen en Madelon de Keizer bij VPRO Boeken verscheen eerst op Tzum.

]]>
Recensie: Brian Elstak – Tori https://www.tzum.info/2017/12/recensie-brian-elstak-tori/ Mon, 11 Dec 2017 09:02:45 +0000 https://www.tzum.info/?p=92724 Een draak met badslippers Brian Elstak is beeldend kunstenaar en bekend van albumcovers en videoclips. Samen met Karin Amatmoekrim maakte hij zijn eerste kinderboek, dat hij baseerde op de verhalen die hij aan zijn eigen drie kinderen vertelt. Tori is ook het eerste kinderboek van de sympathieke jonge uitgeverij Das Mag, die het boek aankondigt...

Het bericht Recensie: Brian Elstak – <em>Tori</em> verscheen eerst op Tzum.

]]>
Een draak met badslippers

Brian Elstak is beeldend kunstenaar en bekend van albumcovers en videoclips. Samen met Karin Amatmoekrim maakte hij zijn eerste kinderboek, dat hij baseerde op de verhalen die hij aan zijn eigen drie kinderen vertelt. Tori is ook het eerste kinderboek van de sympathieke jonge uitgeverij Das Mag, die het boek aankondigt met de leus ‘Eindelijk een kinderboek voor álle kinderen’. Waarmee dan direct verwezen wordt naar het feit dat de kinderen in Tori een kleurtje hebben. Of het echt zo is dat Tori daar een van de eersten in is, valt te betwijfelen en of dat zo belangrijk is, doet misschien minder ter zake dan dat het gewoon een originele en spannende aanwinst is in kinderboekenland.

Tori gaat over de drie ‘mensenkinderen’ Cel, Bones en Zi, geboren uit een ei en opgevoed door de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise, die uitblinkt in het vertellen van verhalen. Een echte ‘toriman’ dus. Zijn kinderen vragen hem de verhalen op te schrijven, zodat ze bewaard blijven. Het schrift waarin hij dat doet, valt echter al snel uit elkaar en hij besluit de hulp in te roepen van Lennox, een vriend die verstand heeft van boeken. Op dat moment staat Vos voor de deur, een zakenman en prototype van de gewiekste uitgever die geld ruikt. Jean-Michel gaat er niet op in en wekt zo de woede op van Vos: ‘Al die zogenaamd mooie boeken van Lennox verkopen stuk voor stuk voor geen meter. Ik heb pas mooie boeken bij mijn uitgeverij’.

Maar Jean-Michel houdt voet bij stuk en wimpelt Vos af. Als hij de volgende dag met buurvrouw Pelikaan naar het ziekenhuis moet, besluiten zijn kinderen het torischrift naar Lennox te gaan brengen en dan begint het verhaal pas echt. Gewapend met het potloodzwaard van Bones en Zi’s magische ‘colossusschild’, stappen ze in Dolores, ‘een mooie maar roestige machine die allang met autopensioen had moeten gaan’, en rijden door de jungle naar het dorp waar Lennox woont. Al snel blijkt dat Vos wat gevaarlijke dieren in heeft geschakeld om de kinderen op te jagen en het torischrift af te pakken. De jacht op het manuscript is begonnen.

Meer dan de taal van het verhaal, zijn de illustraties van Elstak de ware aantrekkingskracht van Tori. Ze spatten werkelijk van de pagina’s af. Angstaanjagend mooi zijn ze, de groene grijnzende reuzenkrokodil, de gevleugelde panter, de grommende katachtigen op struisvogels en een over de pagina’s buitelende draak met badslippers. Elstak gebruikt verschillende technieken maar voornamelijk pentekeningen die met aquarel zijn ingekleurd. Mooi is ook hoe ze soms niet helemaal af lijken te zijn en de waterverf zonder contour in vlekken uitloopt. En in andere tekeningen domineren weer zwarte krassen die ze een rauw tintje geven.

Zo recht voor zijn raap als de tekeningen zijn, is het verhaal soms ook. Het lijkt af en toe nog op een ongepolijst, ter plekke verzonnen verhaal en dat is tegelijkertijd de grote charme en de zwakte van Tori. Soms vermoed je knipogen tussen vader en kinderen die je zelf niet helemaal begrijpt en sommige verhaalelementen hadden ook iets meer uitgewerkt mogen zijn. Het potloodzwaard waarmee tekeningen tot leven komen is een mooie vondst maar het magische colossusschild van Zi is wat minder geslaagd. Ook hoe de kinderen de wapens vinden is een beetje onbevredigend. Maar dat is commentaar van een doorgewinterde lezersblik. Verhaal en illustraties vullen elkaar prachtig aan en ademen creativiteit en originaliteit.

En dan dat punt van die culturele diversiteit. Onlangs schreef Maarten Dessing er een artikel over in Boekblad. Hij geeft een aantal voorbeelden van Nederlandstalige kinderboeken waarin wel degelijk personages met verschillende culturele achtergronden voorkomen en concludeert dat het aanbod cultureel diverser is dan je op het eerste gezicht zou denken. Toch lopen Nederlandse uitgevers nog achter bij de Angelsaksische wereld en daar is het aanbod al niet representatief. Werk aan de winkel dus. Alle kinderen zouden zich moeten kunnen herkennen in de verhalen die ze lezen en die hun ouders voorlezen.

Meer boeken als deze Tori van Elstak zijn dus zeker nodig. En daar neemt Elstak zelf aan het eind al een voorsprong op, door zijn verhaal te eindigen met mogelijke andere avonturen die nog voor de kinderen opdoemen. De reuzenkrokodil komt hen waarschuwen: ‘Wat ik wil zeggen, ventjes, is dat iedereen achter jullie aan zit. De Mollenboys, de Terrible Toekans, de Hadesbende, Slangenleer Serpenten’. Ik hoop dat Elstak niet in de valkuil stapt te veel sequels te maken maar ook met originele nieuwe verhalen te komen, want die tori’s van hem smaken naar meer. En die draak met badslippers is geniaal!

Martijn Nicolaas

Brian Elstak – Tori. Das Mag, Amsterdam. 129 blz. € 19,99.

Het bericht Recensie: Brian Elstak – <em>Tori</em> verscheen eerst op Tzum.

]]>
Filmpje: Lotte Dodion leest het gedicht ‘De messenwerper’ https://www.tzum.info/2017/12/filmpje-lotte-dodion-leest-gedicht-messenwerper/ Sun, 10 Dec 2017 12:00:14 +0000 https://www.tzum.info/?p=92721 Lotte Dodion is dichter, performer en polyvalent teksttalent. Sinds 2003 verovert ze de Vlaamse en Nederlandse literaire podia met haar toegankelijke en tegelijk eigenzinnige stem. Ze won de Vlaams-Nederlandse Gouden Flits, de Kunstbende en Brabant Gedicht. Op 16 november 2016 was ze te gast bij het Poëzie Rendez-Vous in Poëziecentrum. Ze vertelt er over haar...

Het bericht Filmpje: Lotte Dodion leest het gedicht ‘De messenwerper’ verscheen eerst op Tzum.

]]>
Lotte Dodion is dichter, performer en polyvalent teksttalent. Sinds 2003 verovert ze de Vlaamse en Nederlandse literaire podia met haar toegankelijke en tegelijk eigenzinnige stem. Ze won de Vlaams-Nederlandse Gouden Flits, de Kunstbende en Brabant Gedicht.

Op 16 november 2016 was ze te gast bij het Poëzie Rendez-Vous in Poëziecentrum. Ze vertelt er over haar werk en haar poëtica. In dit fragment leest ze het gedicht ‘De messenwerper’.

Lotte Dodion leest het gedicht 'De messenwerper' tijdens Poëzie Rendez-Vous from Paukeslag on Vimeo.

Het bericht Filmpje: Lotte Dodion leest het gedicht ‘De messenwerper’ verscheen eerst op Tzum.

]]>
Column: Coen Peppelenbos – Studentenfutter https://www.tzum.info/2017/12/column-coen-peppelenbos-studentenfutter/ Sun, 10 Dec 2017 10:00:11 +0000 https://www.tzum.info/?p=92711 Studentenfutter Ronald Giphart vertelde deze week op Radio 1 dat zijn vriend en collega Bert Natter een boek las op Kobo (een onlinedienst voor boeken) waarin het woord ‘Studentenfutter’ voorkwam. Natter bleef waarschijnlijk iets te lang bij dat woord hangen, want toen hij later de site van Amazon bezocht, kreeg hij een aan hem gerichte...

Het bericht Column: Coen Peppelenbos – Studentenfutter verscheen eerst op Tzum.

]]>
Studentenfutter

Ronald Giphart vertelde deze week op Radio 1 dat zijn vriend en collega Bert Natter een boek las op Kobo (een onlinedienst voor boeken) waarin het woord ‘Studentenfutter’ voorkwam. Natter bleef waarschijnlijk iets te lang bij dat woord hangen, want toen hij later de site van Amazon bezocht, kreeg hij een aan hem gerichte reclame voor ‘Seeberger Studentenfutter’. Dat kon alleen maar als Kobo de klantgegevens doorverkoopt aan derden, aldus Giphart. Daar teken je blijkbaar voor als je lid bent van Kobo. Dus als je in een boek het woord Volvo tegenkomt, dan is de kans groot dat je even later op een site toevallig reclame van Volvo ziet. Dat is de kracht van big data. De hotelsite Booking.com doet dat ook. Als je net een reisje naar Zürich hebt geboekt krijg je opeens bij Facebook reclame van Booking.com over reisjes naar Zürich en dan vooral naar het hotel dat je net geboekt hebt. Big data zijn minder slim dan je denkt. [Rakuten Kobo ontkent inmiddels dat zij klantendata doorspeelt, zie dit bericht eerder vandaag op de site.]

Nu ben ik ook lid van Kobo, vooral om de stroom boeken die mijn huis in komt in te dammen. Het voordeel van recensent zijn is dat je wekelijks drie á vier boeken toegestuurd krijgt. Boeken die ik niet recenseer, doneer ik aan de bibliotheek, maar voor de rest groeien de stapels voor de boekenkasten. Online lezen heeft zijn nadelen, maar een voordeel is dat je de boeken die je toch maar één keer leest niet fysiek hoeft te hebben. Met een Kobo plus-abonnement betaal ik een tientje per maand om te voorkomen dat mijn huis instort.

De afgelopen week werden de elf leestips voor de Jonge Jury bekendgemaakt. Ik tikte de titels in bij Kobo: slechts twee van de elf titels hoorden bij mijn abonnement, de rest moest je gewoon als e-book kopen! Dat is toch een beetje alsof je lid bent van een bibliotheek en elke keer als je een boek leent moet bijbetalen. Ik had ook lid kunnen worden van de concurrent Bookchoice. Dat is die groep waarvan we over een paar jaar zeggen dat ze Atlas Contact naar de filistijnen hebben geholpen. De mensen van Bookchoice zoeken acht boeken voor jou uit, maar dat zijn winkeldochters, literaire thrillers en andere derderangs rommel waar je nog niet dood mee gevonden wilt worden.

Coen Peppelenbos

Deze column verscheen eerder in een iets kortere vorm in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 9 december 2017.

Het bericht Column: Coen Peppelenbos – Studentenfutter verscheen eerst op Tzum.

]]>
Nieuws: Kobo ontkent bewering van Ronald Giphart dat gegevens van lezers verhandeld worden https://www.tzum.info/2017/12/nieuws-kobo-ontkent-bewering-ronald-giphart-gegevens-lezers-verhandeld-worden/ Sun, 10 Dec 2017 08:00:42 +0000 https://www.tzum.info/?p=92713 Eerder deze week sprak Ronald Giphart een column uit voor het radioprogramma De Nieuws BV waarin hij het vermoeden uitsprak (na een opmerkelijke ervaring van vriend en collega Bert Natter) dat Kobo klantgegevens doorverkoopt aan derden. Pieter Swinkels (Executive Vice President, Publisher Relationships & Content bij Rakuten Kobo) ontkent dat zoiets kan gebeuren. Kobo verkoopt...

Het bericht Nieuws: Kobo ontkent bewering van Ronald Giphart dat gegevens van lezers verhandeld worden verscheen eerst op Tzum.

]]>
Eerder deze week sprak Ronald Giphart een column uit voor het radioprogramma De Nieuws BV waarin hij het vermoeden uitsprak (na een opmerkelijke ervaring van vriend en collega Bert Natter) dat Kobo klantgegevens doorverkoopt aan derden. Pieter Swinkels (Executive Vice President, Publisher Relationships & Content bij Rakuten Kobo) ontkent dat zoiets kan gebeuren.

Kobo verkoopt of deelt nooit persoonlijke leesgegevens van haar klanten met andere bedrijven. Het is goed om te weten dat de geschetste situatie in het radiofragment niet mogelijk is. Kobo geeft aan dat de inhoud van een (digitaal) boek nooit gebruikt wordt voor een aangepaste advertentie voor lezers. Een van de belangrijkste redenen waarom klanten graag lezen op een e-reader is omdat het een afleidingsvrije leeservaring biedt – zonder telefoontjes, e-mails of berichten. We hopen dan ook dat Ronald en Bert zullen blijven genieten van ons uitgebreide aanbod en diensten.

Het bericht Nieuws: Kobo ontkent bewering van Ronald Giphart dat gegevens van lezers verhandeld worden verscheen eerst op Tzum.

]]>
Column: L.H. Wiener – Open brief aan Wiet de Bruijn https://www.tzum.info/2017/12/column-l-h-wiener-open-brief-aan-wiet-bruijn/ Sat, 09 Dec 2017 19:16:25 +0000 https://www.tzum.info/?p=92709 Open brief aan Wiet de Bruijn Geachte Wiet, Bruna in de pocket, niet slecht jongen.          En alles ‘shared’ en ‘books’ en ‘group’. Engels doet het goed, man; goed gezien.          Niet voor niets ben ik veertig jaar leraar Engels geweest!          Kenners van mijn Werk & Leven, zoals mijn uitgever Geert van Oorschot ooit,...

Het bericht Column: L.H. Wiener – Open brief aan Wiet de Bruijn verscheen eerst op Tzum.

]]>
Open brief aan Wiet de Bruijn

Geachte Wiet,

Bruna in de pocket, niet slecht jongen.
         En alles ‘shared’ en ‘books’ en ‘group’.

Engels doet het goed, man; goed gezien.
         Niet voor niets ben ik veertig jaar leraar Engels geweest!
         Kenners van mijn Werk & Leven, zoals mijn uitgever Geert van Oorschot ooit, denken gemeenlijk dat ik Nederlandse taal- en letterkunde gaf, maar je denkt toch zeker niet dat ik mezelf nodeloos ga kwellen?

De titel van mijn aanstaande brievenboek luidt Fallen Leaves.
         Heb je hem?
         Een ‘leaf’ als neerdwarrelend boomblad en dan in symbolische zin een brief, opgeslagen in een ordner, maar ‘leaf’ ook als pagina in een boek.
         Ach ja, het drong zich als vanzelf op.

De productie van dit werk (569 pp.) was – toen je het plotseling op je heupen kreeg – al in een zo ver gevorderd stadium dat terugtrekken geen reële optie meer was, nog afgezien van alle juridische rompslomp, maar ik beloof je dat dit het laatste boek is dat ik bij uitgeverij Atlas Contact zal laten verschijnen. Wegwezen van deze literaire boedelbak is nu het devies.

Weet je wat?
         Ik heb nog een tip voor je: neem meteen uitgeverij Prometheus over, in one fell swoop, zegt de Engelsman hier. Dan zijn we gelijk verlost van die gluiperige engerling Mai Spijkers. Maar pas op, voor je het weet neemt hij jou over. Zo ongeveer als maffiafamilies elkaar uitroeien.

Met de meeste hoogachting en val dood,

Lodewijk Wiener

Het bericht Column: L.H. Wiener – Open brief aan Wiet de Bruijn verscheen eerst op Tzum.

]]>
Nieuws: Nick ter Wal wint Hendrik de Vriesstipendium 2017 https://www.tzum.info/2017/12/nieuws-nick-wal-wint-hendrik-vriesstipendium-2017/ Sat, 09 Dec 2017 18:55:31 +0000 https://www.tzum.info/?p=92703 Hij had 50 procent kans, want uit de zes inzendingen waren slechts twee genomineerden gekozen: Kasper van Hoek en Nick ter Wal en de laatste heeft gewonnen. Uit handen van wethouder Paul de Rook kreeg Ter Wal een jachttrofee voor aan de muur. Ter Wal krijgt daarnaast een bedrag van 6.000 euro (waarvan er 2.500...

Het bericht Nieuws: Nick ter Wal wint Hendrik de Vriesstipendium 2017 verscheen eerst op Tzum.

]]>
Hij had 50 procent kans, want uit de zes inzendingen waren slechts twee genomineerden gekozen: Kasper van Hoek en Nick ter Wal en de laatste heeft gewonnen. Uit handen van wethouder Paul de Rook kreeg Ter Wal een jachttrofee voor aan de muur. Ter Wal krijgt daarnaast een bedrag van 6.000 euro (waarvan er 2.500 bestemd zijn voor een publicatie bij uitgeverij Passage). In zijn plan van aanpak heeft Ter Wal aangegeven dat hij een boek wil maken over de vorig jaar overleden schrijver Ferdinand Langen.

De winnaar in de categorie beelden kunst (Hendrik de Vries was een dubbeltalent, vandaar twee prijzen) is Koos Buist. Hieronder een videoverslag van de uitreiking.

Het bericht Nieuws: Nick ter Wal wint Hendrik de Vriesstipendium 2017 verscheen eerst op Tzum.

]]>
Recensie: Herman Koch en Wanda Reisel – Of heb ik het verzonnen? https://www.tzum.info/2017/12/recensie-herman-koch-en-wanda-reisel-verzonnen/ Sat, 09 Dec 2017 14:00:39 +0000 https://www.tzum.info/?p=92695 ‘We waren elitair’ Het brievenboek Of heb ik het verzonnen? van Herman Koch en Wanda Reisel is opgedeeld in drie delen. Eerst wordt de correspondentie tussen 2011 en 2013 opgenomen waarin de schrijvers vooral pogingen doen om samen het begin van hun vriendschap op de middelbare school te reconstrueren. Twee jonge mensen uit de betere...

Het bericht Recensie: Herman Koch en Wanda Reisel – <em>Of heb ik het verzonnen?</em> verscheen eerst op Tzum.

]]>
‘We waren elitair’

Het brievenboek Of heb ik het verzonnen? van Herman Koch en Wanda Reisel is opgedeeld in drie delen. Eerst wordt de correspondentie tussen 2011 en 2013 opgenomen waarin de schrijvers vooral pogingen doen om samen het begin van hun vriendschap op de middelbare school te reconstrueren. Twee jonge mensen uit de betere kringen uit Oud-Zuid in Amsterdam die in een hecht vriendenclubje kunnen functioneren dat voornamelijk uit mannen bestaat. Haast een sekte, schrijven ze later. Soms mocht er iemand van buiten mee, maar die kwam vaak niet door de ballotage heen, zoals Wendela, die het bestond om kruiswoordpuzzels op te lossen.

Het oplossen van een kruiswoordraadsel viel onder ‘de tijd doden’, en de tijd moest juist ‘beleefd’ worden.

De schrijvers vinden zichzelf met nadruk elitair, maar je ziet ook hun worsteling om iemand te worden. De moeder van Koch was jong overleden. Als schuchtere jongen werd sarcastische humor het pantser van Herman Koch naar de werkelijkheid. Humor die erg ver ging. Zo kon hij grappen over joden maken (‘Nou effe je mond houden, Wanda, want jij bent joods.’) die voor Reisel bevrijdend werken, maar die door het taboe voor groot ongemak zorgden. ‘Zodanig dat ik me zelfs nu nog afvraag of we het in 2013 alsnog met anderen zouden willen delen,’ schrijft Koch. Het eerste deel is ook het meest artificiële. Koch en Reisel schrijven elkaar brieven, maar ze zijn zich ook al bewust van het publiek dat meeleest. Vooral Reisel probeert soms iets te opgelegd herinneringen op te halen of een intellectueel zijpad in te slaan.

Lacan zei: ‘Het onderbewuste is gestructureerd als een taal.’ Als je dit aanneemt, bestaat er een grammatica van het onderbewuste en is daar ordening in te vinden. Die natuurlijke ordening kan zich als een chaotisch scenario voordoen, zoals de meeste dromen. Maar als je de juiste sleutel bezit, kun je de chaos ontsluiten.

Koch antwoordt met een brief waarin hij heel concreet aangeeft hoe hij inspiratie krijgt (tijdens het autorijden bijvoorbeeld). Je zult hem nooit een Franse filosoof zien aanhalen.

Vroeger overkwam het me nog weleens dat ik dronken op de wc van een café stond met een ‘geniaal’ idee. Zo geniaal dat ik het vast wel een paar uur zou kunnen onthouden. Niet dus.

Het tweede deel, van 1986 tot en met 1988, waarin beide schrijvers allebei aan het begin van hun carrière staan, is het meest interessant, omdat ze nog zoekend zijn naar de vorm van hun boeken, de stem die erin moet opklinken. Ze hebben allebei één boek gepubliceerd. Herman Koch is bezig met zijn roman Red ons, Maria Montanelli waarin hij het hele milieu waaruit hij komt met een sarcastische pen zal beschrijven en Wanda Reisel schrijft Het blauwe uur. Ze weten al hoe hun nieuwe stroming moet gaan heten: de ‘New Oud-Zuid Wave’ of ‘De nieuwe verwendheid’.

Een mooi contrast met die begintijd zie je in deel drie dat in 2017 is geschreven. Herman Koch is op de toppen van zijn roem. Hij is internationaal doorgebroken en in Nederland schrijft hij het Boekenweekgeschenk. Op het Boekenbal moet hij tussen de keiharde muziek op het podium zitten. Hij verontschuldigt zich tegenover zijn zoon: ‘Het is erger dan ik dacht.’ Om 11 uur ’s avonds vluchten ze weg. Wanda Reisel is al eerder van het feest vertrokken. Of heb ik het verzonnen? geeft een interessant beeld van twee eenlingen in de literatuur.

Coen Peppelenbos

Herman Koch en Wanda Reisel – Of heb ik het verzonnen?. Das Mag, Amsterdam. 328 blz. € 21,99.

Deze recensie verscheen in iets kortere vorm eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 8 december 2017.

Door een conflict met Bol.com kunnen de fysieke boeken van Das Mag alleen bij de uitgeverij gekocht worden of gewoon in de boekhandel. Of online bij bijvoorbeeld Van der Velde.

Het bericht Recensie: Herman Koch en Wanda Reisel – <em>Of heb ik het verzonnen?</em> verscheen eerst op Tzum.

]]>
Nieuws: Christiaan Weijts wordt een beetje onpasselijk van VBK https://www.tzum.info/2017/12/nieuws-christiaan-weijts-wordt-beetje-onpasselijk-vbk/ Sat, 09 Dec 2017 13:37:02 +0000 https://www.tzum.info/?p=92700 In zijn column in NRC Handelsblad van gisteren gaat Christiaan Weijts (De Arbeiderspers) in op het nieuws dat de VBK Beheer deze week de Bruna-winkels heeft overgenomen. Hij is een van de weinigen die in het openbaar durft te zeggen dat dit misschien niet zo’n goed plan is. Shared Stories: alles hieraan ruikt naar cappuccinocorners,...

Het bericht Nieuws: Christiaan Weijts wordt een beetje onpasselijk van VBK verscheen eerst op Tzum.

]]>
In zijn column in NRC Handelsblad van gisteren gaat Christiaan Weijts (De Arbeiderspers) in op het nieuws dat de VBK Beheer deze week de Bruna-winkels heeft overgenomen. Hij is een van de weinigen die in het openbaar durft te zeggen dat dit misschien niet zo’n goed plan is.

Shared Stories: alles hieraan ruikt naar cappuccinocorners, naar versleten bankstellen en naar krijtborden waarmee de Randstedelijke commercie overal intimiteit is gaan faken. Inmiddels raken we een beetje onpasselijk van al die ‘storytelling’, al die quasi-knusse camouflage voor het keiharde doel: ‘de hele keten in handen hebben’, zoals VBK dat in deze krant noemde. Lees: producten met nog minder wrijving kunnen rondpompen.

In de rest van zijn column pleit Weijts voor de zelfstandige boekhandel die, in samenwerking met de bibliotheken, wellicht een passend antwoord kunnen geven tegen concerns die je van alles door de strot willen douwen wat je niet wilt.

Lees de hele column hier.

(afbeelding via Flickr Commons)

Het bericht Nieuws: Christiaan Weijts wordt een beetje onpasselijk van VBK verscheen eerst op Tzum.

]]>