De jury bestaande uit Aad Meinderts (voorzitter), Elly Bart, Menno Daamen, Patricia van Keulen en Marjon Kok had louter lovende woorden voor Mijn bijzonder rare week met Tess, maar had donderdag toch geen Zilveren Griffel klaar liggen voor Anna Woltz. Recensenten, collega’s, boekhandelaren en lezers spraken hun verwondering uit. Een kleine bloemlezing:

Bas Maliepaard begon zijn recensie in Trouw vorig jaar met ‘Hoe is het mogelijk dat Anna Woltz nog geen Zilveren Griffel heeft?’ en eindigde zijn recensie met ‘Als er nu nog geen Griffel in zit, weet ik het ook niet meer.’ En was dus teleurgesteld

Kinderboekenliefhebber Jaap Friso gaf op zijn blog een 9.0 ‘Ondanks de gebrekkige titel en het spuuglelijke omslag (Querido is wat dat betreft de weg een beetje kwijt) is dit boek zonder twijfel het hoogtepunt in het oeuvre van Woltz tot nu toe.’

NRC Handelsblad-recensent Thomas de Veen gaf in zijn recensie vijf sterren aan het boek en twitterde al vanaf de uitreiking over de ongelukkige keuze van de jury.

Gelukkig bleef één iemand er onaangedaan onder volgens Ted van Lieshout:

Ik dacht dat Anna Woltz een Zilveren Griffel zou krijgen. Niet. Ze kreeg een Vlag & Wimpel en zorgde er met haar opgewektheid eigenhandig voor dat de rest van de middag de zon bleef schijnen!