In de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden staat vandaag een artikel van Kirsten van Santen die lezers oproept om een jaar lang alleen maar boeken van vrouwen te lezen bij de actie #leesvrouwen2015. Jaar na jaar blijkt, onder meer uit de VIDA Count, dat er meer mannen dan vrouwen recensent zijn, meer mannen dan vrouwen gerecenseerd worden, veel meer mannen dan vrouwen prijzen krijgen. De noordelijke kranten dagen lezers nu uit om volgend jaar verandering te brengen in het scheve beeld.

Joep van Ruiten schrijft in de beide kranten overigens een stuk waarin hij stelling neemt tegen het initiatief omdat hij bang is voor een tegengesteld effect:

Wat wil een mens eten nadat hij een jaar lang aardappelen heeft gegeten? Nog meer aardappelen?

Hij doet in ieder geval niet mee ‘omdat ik niemand wil uitsluiten, man noch vrouw tekort wil doen. Mezelf niet en anderen evenmin.’