Een luik in de bedstee

Van sommige schrijvers wil je alles hebben. Van Gerard Reve bijvoorbeeld. Vooral de periode met Teigetje, later aangevuld met Woelrat, heb ik altijd interessant gevonden, omdat dat ook de tijd was waarin hij als homoseksueel in de openbaarheid trad, het proces tegen hem plaatsvond en hij een huisje kocht op het Friese platteland, eerst Huize Algra genoemd naar de senator die hem belasterde, later Huize Het Gras. Teigetje & Woelrat spreken liever over Gerard Kornelis van het Reve, zoals hij toen nog heette.

In het gelijknamige boek laten Teigetje & Woelrat zien hoe dat leven op het platteland was in 41 foto’s en korte, humoristische toelichtingen. Het zijn vooral de details die het boek onmisbaar maken voor de Reveliefhebber.

‘We gaan slapen in de linkerbedstee die een luikje heeft aan de kant van de keuken. Omdat ik de langste ben, lig ik met mijn voeten in de opening van het luikje, want de bedstee is vrij kort. Na een paar dagen komt er al post. We liggen nog in de bedstee. De kamerdeur zwaait open, de postbode roept ‘Goeie’, legt voor onze slaperige ogen de post op tafel en verdwijnt weer.’

Zo staat het boek vol anekdotes over het erg koude huisje en het vele metselwerk dat Reve verricht, zo bouwt hij ook illegaal een anderhalf meter hoge muur om het huis heen. ‘De stenen zijn misbaksels, ook ‘paardenklinkers’ genoemd, die hij voor weinig geld heeft gekocht bij een steenfabriek in de buurt.’

We komen ook diverse bekenden tegen op de foto’s, Frans Pannekoek uiteraard, Hanny Michaelis, Peter Brinkman (‘Goeroe Peter B.’), mensen die ongetwijfeld ook voor zullen komen in het binnenkort te verschijnen tweede deel van de Reve-biografie van Nop Maas.

De foto’s en de verhalen uit de eerste hand roepen om meer. Ik zou graag nog zo’n fotoboek willen zien van Reve in Amsterdam, Reve op het Geheime Landgoed, Reve met vrienden omdat je op foto’s vaak direct door kunt stoten naar de persoonlijkheid van een schrijver. Opvallend is de dierenliefde van Reve. We zien hem op talloze foto’s met katten, en een keer met een zieke zwaan die hij van de dijk heeft geplukt om te verzorgen.

Er staat ook een foto in Huize Het Gras beschreven die helaas niet getoond wordt.

‘Later, als we een keer bezoek hebben van een student, Sjirk A., wegens zijn scriptie over Gerard, moet ik van Gerard een sm-scène fotograferen in de patio. Ik leg vast hoe Gerard, met een zweepje, een rotanstok en een oude officierspet op, Sjirk slaat, die met gebonden polsen op een houten bank ligt.’

Hopelijk komt er ook nog een fotoboek voor 18+.

Coen Peppelenbos

Teigetje & Woelrat – Huize Het Gras. Balans, Amsterdam. 94 blz. € 19,95.