Zie de foto op Flickr.

Moest deze week Piet Calis interviewen. Zijn biografie van Vondel zou centraal staan, maar de oude literatuurwetenschapper en schoolboekenschrijver bleef niet bij het onderwerp. Met groot gemak sprong hij van de ene eeuw naar de ander, van de Barok naar Wolkers.

Omdat hij net een boek heeft gemaakt waarin hij fragmenten uit de Nederlandse literatuur over seks koppelt aan (populair-) wetenschappelijke studies over seksualiteit, kon ik het niet nalaten een bruggetje naar het onlangs verschenen dagboek van Jan Wolkers (deel 1975) te maken. Tijdens een bezoek aan Jan en Karina Wolkers van Piet Calis en zijn vrouw Carla komt het gesprek regelmatig op seks. Wolkers vermoedt dat Calis wel in is voor partnerruil.

Een smeuïg detail. Piet Calis kende het dagboek echter niet en wist ook niet wat er in stond. Zijn vrouw was inmiddels overleden. ‘Dat zijn van die dieptepunten in je leven die ook gebeuren,’ zei hij.

Het smeuïge detail werd opeens een ranzig gespreksonderwerp.

‘Vragen ze van tevoren niet of bepaalde passages gepubliceerd mogen worden?’ vroeg ik met de schijnheilige verontwaardiging van een late bekeerling. Het kwam die dag niet meer goed.