Volgend jaar maart, twee jaar na het overlijden van Hugo Claus, verschijnt bij De Bezige Bij het boek De Wolken. Het bevat een selectie uit de schat aan ongepubliceerd materiaal dat in de nalatenschap van Hugo Claus werd aangetroffen. In het boek zullen teksten staan die een nieuw licht werpen op het leven en werk van de schrijver.

De titel verwijst naar het laatste boek waaraan Claus schreef toen hij al de ziekte van Alzheimer had. Het archief van Claus is omvangrijk. In de voorjaarscatalogus schrijft de uitgeverij:

Het archief van Hugo Claus is een schatkamer van grote literaire en historische waarde, die een bijzonder licht werpt op de verbeelding en het vakmanschap van de grote meester. Hierin bevinden zich manuscripten van vroege en latere werken, maar ook aanzetten tot nooit voltooid werk, zoals een titel waarover Claus op late leeftijd hardop droomde: ‘De Wolken’. In karton verpakt zitten ook veel andere dromen: schetsen, schema’s en notities die hij maakte bij zijn romans, films, theaterstukken en gedichten, soms verluchtigd met eigen tekeningen. Ook bevat het archief correspondentie met kunstenaars die zijn pad kruisten, agenda’s en dagboeken.

Journalist en schrijver Mark Schaevers maakte uit deze papieren nalatenschap een selectie. ‘De teksten uit het archief laten ons meekijken in het hoofd van Claus’, zegt de samensteller. ‘Ze geven ons de kans zijn werkproces op de voet te volgen. Dat is zeldzaam. Sommige teksten getuigen van een zelfonderzoek dat voortkwam uit onzekerheid.’