Tijd voor een halfjaarlijks onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Komende maandag vindt Vers voor de pers weer plaats: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en belangstellenden. Tzum stelt de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan. Het lijkt of sommige uitgeverijen wat slordiger aan het worden zijn.

Ailantus: De uitgeverij heeft een downloadbare catalogus. Veel schrijvers met (voor mij) nog onbekende namen: Kopano Matlwa, Jean-Marie Blas de Roblès en Nicolas Dickner.

Ambo/Anthos: Site is overzichtelijk met een onderdeel verwacht, en de catalogus voor het voorjaar is downloadbaar. Ook hier veel onbekende namen uit het buitenland: Céline Curiol, António Lobo Antunes, Francesco Pacifico.

Atlas: online is een handige opsomming gemaakt van nieuwe titels. Veel poëzie. Patty Scholten schreef een autobiografie in sonnetten: De ziel is een pannenkoek, Benno Barnard komt met een bundel Krijg nou de lyriek. Boek drie van Haruki Murakami 1q84 komt er ook aan.

Arbeiderspers: De Arbeiderspers laat Maarten van Buren debuteren als romanschrijver: Iris. Aleid Truijens schreef de biografie van F.B. Hotz. Nieuwe gedichten van Wiljan van den Akker en Hester Knibbe. Het dagboek van Nijinsky wordt uitgegeven, maar helaas is dat de ingekorte versie. En de nieuwe Houellebecq (maar niet meer in die mooie zwarte reeks).

Arena: Wie warm wordt van titels als Maffiaprinsen, Trouwen, tranen, tango en Woestijnliefde die beleeft een mooi voorjaar.

Augustus: Een handige pagina met te verschijnen boeken. Nieuwe bundel van Armando. Verzamelde essays van Nelleke Noordervliet.

Bas Lubberhuizen: Om naar uit te zien: Het beste mijner paradijzen – Het Gooi van Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel.

Bert Bakker: Een online flipboekje. Herman Pleij komt met een studie over Anna Bijns.

Bezige Bij: Marcel Möring komt met de roman Louteringsberg (400 blz.), Anil Ramdas met de roman Badal (300 blz.) en kunstenaar Jan Fabre schreef een Nachtboek. Smullen wordt ongetwijfeld de briefwisseling tussen Willem Frederik Hermans en F. Bordewijk.

Conserve: Eindelijk een pagina met te verschijnen boeken als je op het knopje ‘nieuw’ drukt. Onbekend werk van M. H. Székely-Lulofs.

Contact: Je moet goed zoeken op deze pagina. De najaarsfolder van 2010 staat nog bovenaan, de pdf van de voorjaarsfolder van 2011 is helemaal onderaan te vinden (onder de aanbieding van 2005). Van Vonne van der Meer verschijnt De vrouw met de sleutel. A.H.J. Dautzenberg komt met het romandebuut Samaritaan.

Cossee: Wie op ‘De boeken’ klikt, krijgt de boeken die dit voorjaar uitgegeven worden. O.a. Het kabinet van de familie Staal van Yolanda Entius.

Foreign Media Books: Loopt al een hele lange tijd achter. De catalogi van het voorjaar zijn nog niet gearriveerd. (die van het najaar van 2010 ook niet) Maar alles wat er in de zomer van 2010 verscheen, is nog steeds te bekijken.

De Geus: bij ’topboeken’ kun je op ‘Wordt verwacht’ klikken en dan staat er ‘Verwacht (0)’.

De Harmonie: De site van De Harmonie is nog net zo ver als een jaar geleden. Er staat nog steeds niets op.

Holland: Vier nieuwe delen van de Windroos-reeks worden aangekondigd. Van Theun de Winter, Cilja Zuyderwyk, Rabin Gangadin en Sander Koolwijk.

Lebowski: De nieuwe roman van Beau van Erven Dorens wordt aangekondigd met ‘stunts bij presentatie van het boek’. Het boek gaat over een op roem beluste presentator. Khalid Boudou komt met de intrigerende titel Echte mannen heten geen haas.

Nijgh & Van Ditmar: Beetje verstopt onderaan de pagina een verwijzing voor de media en de boekhandel. Flipboekje. Clark Accord komt met Plantage d’Amour. En eindelijk het langverwachte debuut van Ellen Deckwitz De steen vreest mij.

Nieuw Amsterdam: Nieuw Amsterdam is op tijd met de catalogi, maar helaas vind je de voorjaarscatalogus onder het kopje ‘Aanbiedingsbrochures najaar 2010’. Nieuwe romans van Thomas Verbogt en Thomas van Aalten.

Van Oorschot: De aanbieding voor het voorjaar is niet te vinden op de site.

Passage: Bij ‘verwacht’ de titels van het voorjaar. Meindert Talma debuteert als dichter met de bundel Laat het orgel jammeren.

Podium: Arjen Lubach komt met de roman Magnus.

Prometheus: Ook een fijn flip-boekje. Joris van Casteren komt met een autobiografische roman. Arie Boomsma stelde een bundel samen met de beste gedichten uit de Nederlandse poëzie. Miquel Bulnes met een vuistdikke roman. Arie Storm is weer terug bij zijn oude uitgeverij en komt met een roman over zijn jeugd in de Haagse Schilderswijk.

Querido: De site is nog niet bijgewerkt. Alleen oude catalogi.

Unieboek/Spectrum: Een megabrochure (256 blz.). Veel nieuwe jeugdromans en de aankondiging van het jubileum van Jacques Vriens.

Uitgeverij kleine Uil: Uitgeverij van Tzum. Pdf-file van nieuwe uitgaven. Nieuwe dichtbundel van Jane Leusink.

Veen: Hanna Bervoets komt met ‘een tragikomische literaire musical over onze obsessie met uiterlijke schijn waarin de liefhebbers van Giphart, Grunberg, De duivel draagt Prada, Bret Easton Ellis en Gooische Vrouwen elkaar vinden’.

Wereldbibliotheek: de site heeft wel een tabblaadje met ‘catalogus’, maar je krijgt dan slechts de fondslijst. Nergens aankondigingen van nieuwe boeken.

Peildatum 3 februari