Uitgeverij Kok kondigt in de zomercatalogus de komst aan van een bundel ‘geheime liefdesgedichten’ van Nel Benschop. Het zijn gedichten die pas na de dood van Benschop mochten worden gepubliceerd. In de jaren vijftig had Benschop tweemaal een relatie met een getrouwde man. ‘Het waren onmogelijke liefdes die na korte duur werden beëindigd,’ aldus de catalogus van de uitgeverij.

Pas in 1967 publiceerde Nel Benschop haar eerste bundel poëzie Gouddraad uit vlas. Tot aan haar dood verschenen er regelmatig bundels van haar hand met gedichten die een hoog christelijk gehalte hadden. Meer dan een miljoen bundels zijn er van haar werk verkocht.

Er wordt één geheim liefdesgedicht geciteerd in de catalogus:

Zomernacht

Jij bent de storm, die door mijn takken waait,

Jij bent de zee, die mij komt overspoelen,

Jij bent het vuur, dat door mijn lichaam laait,

Jij bent van ’t donker leven ’t lichtst bedoelen,

Jij bent de vreugde en jij bent verdriet,

Jij bent vervulling en jij bent het derven,

Jij schrijft de woorden van mijn levenslied,

En jou te missen is een langzaam sterven.