Op 15 september start een actie om leerlingen uit de bovenbouw van het vmbo aan het lezen te krijgen. Bekende Nederlanders  gaan de weddenschap aan dat vmbo’ers binnen een half jaar drie boeken lezen. Het gaat om de BN’ers acteur Sergio Hasselbaink (o.a. Sonny Boy), MTV VJ Nadia Palesa Poeschmann en rapper Yes-R. Op 15 september zal een speciale website werkzaam zijn. Yes-R werd al eerder ingezet om vmbo’ers enthousiast te maken voor taal.

Volgens een persbericht op de website van Stichting Lezen maakt de boekenkeuze van de vmbo’ers niet zo veel uit. ‘Alle Nederlandstalige boeken zijn in principe geschikt, zowel fictie als non-fictie. Het motto van De Weddenschap luidt dan ook ‘er is een boek voor iedereen’. De Weddenschap moet zelfs de meest aarzelende lezers over de streep trekken. “Je bent geen nerd als je een boek leest” zegt Sergio Hasselbaink.’ De leerlingen kunnen kaartjes voor pretparken winnen, een iPad of een meet&greet met een van de BN’ers.