De kijker van Hans Warren! De jonge schrijver gebruikte deze verrekijker waarschijnlijk bij het spotten van vogels, waarvan hij er honderden heeft getekend en die ook werden geplaatst bij Warrens bijdragen aan natuurtijdschriften. Zijn observaties, mede mogelijk gemaakt door dit object, vormen de basis van het latere Geheim dagboek Niek Oele kocht de – nog altijd functionerende – verrekijker in Middelburg op 18 juni 2003 op de veiling van een deel van de inboedel van Warrens huisje op Pykeswegje 1.

Voor 150 euro kun je de rechtmatige eigenaar worden van de verrekijker van Hans Warren, te vinden onder nummer 191 van de catalogus die antiquariaat Fokas Holthuis uitbracht. Een catalogus van de collectie van de verzamelaar Niek Oele: boeken, brieven, foto’s. Voor de liefhebbers van de dichter en dagboekenschrijver. De catalogus is on-line te bekijken.