‘Als er een lesbische relatie in een roman voorkomt dan is die gedoemd te mislukken.’ De gay-roman (of die nu voor vrouwen of mannen geschreven is) is geen bron van onuitputtelijke vreugde, bleek wel uit de interviewtjes met homoseksuelen (m/v) die vertelden over het boek dat hen ‘uit de kast’ had geholpen.

De gay-literatuur ligt bezaaid met lijken, is gedrenkt in zelfverwijt en eenzaamheid. Dat was althans zo. Bekijk je de moderne literatuur dan is homoseksualiteit geen echt thema meer. Er komt in ieder geval geen boek meer uit dat The well of loneliness heet.

Wie zich wil laven aan moderne gay-literatuur kan op 2 juli in Groningen terecht op de Roze Zaterdag. Daar treden Gerbrand Bakker, Anja de Crom, Minke Douwesz, Jan Glas, Gerrit Komrij, Willem Melchior, Ted van Lieshout, Edward van de Vendel en Ype+ Willem op.