Zojuist is de toplijst van de AKO Literatuurprijs bekendgemaakt. Juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin maakte in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur bekend welke zes titels in oktober kans maken op de prestigieuze literaire prijs.

De toplijst 2011:

1. Jeroen Brouwers – Bittere bloemen (Atlas)

2. Peter Buwalda – Bonita Avenue (De Bezige Bij)

3. Arnon Grunberg – Huid en haar (Nijgh & Van Ditmar)

4. Marente de Moor – De Nederlandse maagd (Querido)

5. Marja Pruis – Kus me, straf me (Nijgh & Van Ditmar)

6. P.F. Thomése – De weldoener (Contact)

Bij de zes genomineerden zit dit jaar geen enkele Vlaming. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar is met twee nominaties het sterkst vertegenwoordigd op de toplijst. Peter Buwalda is wederom genomineerd voor een literaire prijs. Eerder stond hij op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Hij won vandaag de Tzum-prijs voor de mooiste zin. Kus me, straf me is de enige non-fictie op de toplijst.

In de jury zetelen naast Hirsch Ballin ook Maarten Dessing (criticus BOEK en Knack Magazine), Frank Hellemans (criticus Knack Magazine), Toef Jaeger (criticus NRC Handelsblad), Kathy Mathys (freelance journalist De Standaard der Letteren) en Fleur Speet (criticus het Financieele Dagblad). De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De winnaar van de AKO Literatuurprijs ontvangt een bedrag van € 50.000,-.

Op maandag 31 oktober wordt de winnaar van de vijfentwintigste AKO Literatuurprijs bekendgemaakt in Nieuwsuur (Nederland 2 – 22.00 uur). De uitreiking vindt plaats in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Vorig jaar won David van Reybrouck met zijn geschiedschrijving Congo.