De film Nova Zembla van Reinout Oerlemans zit vol knullige fouten volgens Louwrens Hacquebord, directeur van het Arctisch Centrum in Groningen. De wetenschapper heeft zelf onderzoek gedaan naar de resten van het Behouden Huys en in het Dagblad van het Noorden vroeg Aldwin de Kluyver naar zijn oordeel over de film.

Veel te groene landschappen bijvoorbeeld. Barentsz overlijdt in de film nog net niet in het bos. Je ziet overal struiken staan, terwijl hij op Nova Zembla op het ijs is gestorven. Er wordt ook iemand gekielhaald. Dat is in het poolgebied absoluut onmogelijk. Je overleeft dat ijskoude water niet. We zien een ijsgrot, die heb je helemaal niet op Nova Zembla. Er loopt een poolvos in winterkleed voorbij, terwijl het dan nog zomer is. Afijn, ik haakte definitief af toen ze in augustus, het is dan poolzomer en 24 uur per dag licht, naar een sterrenhemel keken.

De film is een zeer vrije bewerking van het boek van Gerrit de Veer uit 1596 Waerachtighe beschryvinghe van drie seylagien, ter werelt noyt soo vreemt ghehoort, later vooral bekend geworden onder de titel die Hendrik Tollens aan zijn herdichting meegaf: De overwintering der Hollanders op Nova Zembla.

Het volledige interview met Louwrens Hacquebord waarin nog meer bezwaren tegen de film genoemd worden staat (nog) niet online.