Jozias van Aartsen, de burgemeester van Den Haag, zal de jury van de AKO Literatuurprijs 2012 voorzitten. Van Aartsen is hiermee de opvolger van Ernst Hirsch Ballin en de eenentwintigste (oud-)politicus in zesentwintig jaar die juryvoorzitter van de AKO Literatuurprijs is.

De jury bestaat verder uit Karl van den Broeck (freelance recensent), Maarten Dessing (recensent voor BOEK), Toef Jaeger (recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next), Kathy Mathys (freelance journalist voor onder andere De Standaard) en Fleur Speet (literair criticius van Het Financieele Dagblad).

De AKO Literatuurprijs 2011 ging naar Marente de Moor voor haar roman De Nederlandse maagd. Voor de editie van 2012 komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli 2011 en 30 juni 2012. De prestigieuze prijs wordt op maandag 29 oktober 2012 uitgereikt en bestaat uit een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro.