De deze week gepresenteerde poëziesite Ooteoote is niet overal met gejuich ontvangen. Chrétien Breukers van De Contrabas maakte zich eerder in de week al boos over het nieuwe initiatief dat vooral een voortzetting is van drie oude websites en gisteren vlamde de woede weer op.

Oote komt voort uit gesubsidieerde, mislukte projecten zoals De Reactor, Parmentier en het Perdublog. Oote is bedoeld om subsidie mee te gaan genereren, daarom gebruik je het woord “vooralsnog”. Blijkbaar is er een week na oprichting al een wens om te gaan drinken uit het potje dat het Fonds nog over heeft.

Arnoud van Adrichem van Ooteoote benadrukte op de site van De Contrabas dat zijn site nog geen subsidie ontvangen had in tegenstelling tot de site van Breukers. De Contrabas ontving vorig jaar €18.000,- subsidie. Saillant detail is dat J.J. Pollet, nu medewerker van Ooteoote, destijds werkzaam was voor De Contrabas. Pollet heeft een jaartje zijn eigen website onderhouden, maar vroeg bij zijn vertrek bij De Contrabas wel geld, aldus Breukers.

Je nieuwe collega JJ Pollet deed na het toekennen van de subsidie iets vreemds. Hij gaf eerst aan de VOF De Contrabas te willen verlaten en gaf toen aan dat hij een bepaald geldbedrag wilde ontvangen (2000 euro, plus 1000 euro, te besteden aan de uitgave van een eigen bundel) voor bewezen diensten.

Meer levendig poëziedebat is hier en hier te lezen.

Gerrit Komrij toonde zich eerder deze week ook niet verheugd over de komst van Ooteoote. Op Facebook schreef hij:

Poëziesite Ooteoote op Sinterklaasdag in de lucht. Allemaal briljante studiehoofden die oprecht de pest aan me hebben. Gesubsidieerd door het Fonds voor de Letteren, het Vlaams Letterenfonds en de Lira. Ik zal me weer uit eigen zak moeten verdedigen.

Op Ooteoote is inmiddels een ‘mission statement’ neergezet.

Ooteoote wil dé literaire plek op internet zijn waar geschreven wordt met kennis van zaken, vanuit een oprechte nieuwsgierigheid en betrokkenheid met de wereld die zich uitstrekt voorbij het boek. Het plezier van de tekst zal daarbij steeds centraal staan.

Ooteoote draait op de inzet van vrijwilligers en ontvangt geen subsidie.