Piet Gerbrandy, naast dichter, essayist en poëziecriticus ook docent Klassiek en Middeleeuws Latijn, is ontslagen door de Universiteit van Amsterdam. Samen met een andere collega krijgt hij geen vaste aanstelling op de universiteit. Doordat samenwerkingsplannen tussen de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit op het terrein waarop Gerbrandy werkzaam is steeds meer vorm krijgen, is er geen plaats meer voor hem.

Verschillende studenten hebben verbaasd gereageerd op het aangekondigde ontslag. Zo schreef een student op de website van Folia Magazine, een site die nieuws en achtergronden brengt over de Universiteit van Amsterdam, het volgende: ‘Gerbrandy is een EXCELLENTE docent, die zoveel kennis bezit, dat ik vind het beledigend dat hij op zo een manier wordt behandeld.’

Op zijn Facebook-pagina schrijft Gerbrandy dat meer studenten actief bezig zijn om het ontslag terug te draaien. Volgende week is er een hoorzitting waarbij UvA-juristen zullen toelichten waarom de twee moeten vertrekken en hun advocaten zullen verdedigen waarom juist niet.