Als het aan Jan Kruis ligt, bedenker van de strip Jan, Jans en de kinderen, dan komt het museum dat zijn naam zal dragen in de omgeving van Mantinge, gemeente Westerbork. Vanaf vandaag zijn de plannen voor het Jan Kruis Museum openbaar. Het Dagblad van het Noorden pakt vandaag uit met een voorpagina-artikel over dit initiatief. De nu 78-jarige kruis liep al langer rond met ideeën voor een museum. ‘Het zou leuk zijn als er bij de opening achter mijn naam nog maar één datum staat,’ aldus de striptekenaar die een aantal jaren geleden de rechten van zijn strip verkocht. Sindsdien wordt de strip gemaakt door Studio Jan Kruis. De tekenaar zelf had daarna de handen vrij om vrijer werk te maken. Op de website van het museum zijn de plannen nader te bekijken.

Het museum moet plaats bieden aan een vaste tentoonstelling over het werk van Jan Kruis, maar daarnaast moet er plek zijn voor wisseltentoonstellingen. Een restaurant, een winkel, een kinderboerderij en een gethematiseerde speeltuin met stripfiguren complementeren het geheel. Hoofdattractie is een carroussel met een ‘een unieke beleving van beeld, geluid en bewegende objecten’.