Oscar Wilde, originally uploaded by George Eastman House.

De mooiste foto’s van Oscar Wilde zijn niet gemaakt in Engeland. Tijdens zijn tournee in Amerika in 1882 poseerde de 28-jarige schrijver voor de lens van Napoleon Sarony. Die maakte een prachtige reeks van Wilde waar de nadruk wel kwam te liggen op het dandyschap: alleen al die halflange haardracht was een bron van spot voor Amerikaanse criticasters.

Een van de foto’s van Sarony heeft uit de serie waaruit ook bovenstaande foto komt, heeft historie gemaakt. Geen literaire historie maar auteursrechterlijke historie. Sarony spande in 1884 een zaak aan tegen Burrow-Giles Lithographic Company die zijn foto had gebruikt in een advertentie. De rechtbank besloot daarna dat de term ‘author’ in de zin van maker ook gold voor de maker van een foto. Sarony ontving 610 dollars en de fotografen kregen in het vervolg enige rechtsbescherming.

Oscar Wilde stierf in 1900, vele schandalen verder, in Parijs. Berooid.