Om de eerste druk van Geen mooij-schrijverij voor u en mij! 92 opdrachtexemplaren van A. Marja werd ‘verwoed gestreden’. Dit is een letterlijk citaat uit een handgeschreven opdracht van A. Marja die ik daags na het verschijnen van mijn boekje als scan in mijn mailbox vond. Ik had amper tijd om teleurgesteld te zijn over mijn incomplete overzicht van opdrachtexemplaren, want de eigenaar van het opdrachtexemplaar bleek bereid het boek aan mij te verkopen (‘twintig jaar geleden voor een habbekrats in een antiquariaat gekocht’). Een week nadien kon ik na autopsie een opdrachtexemplaar nummer 93 bijschrijven.

Nummer 94 volgde snel: Fokas kocht voor een euro op de Haagse boekenmarkt een Boekvink met een opdracht en verkocht deze drie kwartier later aan mij, zonder een cent winst te maken. Nummer 95 viste ik voor iets meer geld uit de peilloze vijver die internet heet: een onbekend luxe-exemplaar van een clandestiene bundel, met een korte opdracht van de dichter. Nummer 96 werd mij toegestuurd door een veilingmeester in ruste vanuit zijn kasteeltje in Frankrijk.

En ik dacht dat ik mijn huiswerk zo goed had gedaan. Een tweede rondgang langs in Nederlandse literatuur gespecialiseerde antiquariaten legde drie onbekende opdrachten bloot. En niet de minste.

De honderdste mij bekende opdracht van A. Marja ontdekte ik in een exemplaar van Wat ik speelde, misschien wel zijn mooiste – in ieder geval ontroerendste – verzenbundel. Honderd (100) is een mooi getal. Binnenkort verschijnt de tweede, herziene en vermeerderde druk van Geen mooij-schrijverij voor u en mij!

Nick ter Wal

Dit is (voorlopig hopen we) de laatste bijdrage van Nick ter Wal aan Tzum. Ter Wal keert binnenkort met zijn rubriek terug op papier in een ander literair tijdschrift. Tzum dankt hem hartelijk voor al het werk aan ons blad en de website, wenst hem veel succes en hoopt dat hij ooit bij ons terugkeert.

0