California Building, originally uploaded by UW Digital Collections.

Als er een grootste boek ter wereld bestaat dan komt er altijd een dag dat er een nog groter boek ter wereld bestaat. Deze foto komt uit 1909 en is genomen in Seattle, tijdens de Alaska Yukon Pacific Exposition. Er zijn een paar interessante details. Het bordje met ‘NO SMOKING!’ bijvoorbeeld, maar dat ligt voor de hand bij zoveel papier. Bovenin zie je een lijst met daarop de naam ‘Antoon Molkenboer’. De in Leeuwarden geboren kunstenaar werkte toen in de Verenigde Staten. Wat is er op dat schilderij te zien?

Zo’n honderd jaar verder zijn we ook enkele grootste boeken ter wereld verder. In het voorjaar werd nog het laatste grootste boek ter wereld onthuld. Het boek is vijf meter lang en vier meter breed. Het record is officieel bevestigd door het Guinness Book of Records. Je vraagt je alleen af wat de definitie van boek is als je een paar man nodig hebt om een bladzijde om te slaan.