Tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Over twee weken is het weer tijd voor Manuscripta: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en belangstellenden. Tzum stelt de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

AFdH: Bij ‘verwacht’ kom je op een pagina met met een boek over 100 jaar symphonieorkest, een boek met vertalingen uit het Duits van de dichter Ernst Meister, en een boek van KHOP – in het Engels – met een aanbeveling van L.H. Wiener: ‘Heavy rains and mudpools, crystalline streams with purifying eddies, long and winding roads, clouds and birds and especially horses. Cormac McCarthy would fully approve of these 50 Easy Pieces.’

Ambo/Anthos: Onder het kopje ‘verwacht’ staat de nieuwe roman van Michael Chabon: Telegraph Avenue. De catalogus voor het najaar is als pdf downloadbaar.

Arbeiderspers: Niet zoeken onder ‘verwacht’, maar op de homepage tussen het nieuws: de catalogus van de AP in de Bruna-catalogus. Een voetbalboek van Anna Enquist, een nieuwe roman van Pauline Slot en voor de echte literatuurliefhebber ook een nieuwe roman van Koos van Zomeren, die als ‘Arbeiderspers-veteraan’ wordt betiteld. Op de marketingafdeling hadden ze het moeilijk met de inhoud van dit boek: ‘Dit boek kun je niet uitleggen aan wie het niet gelezen heeft. Iedereen moet het dus lezen.’

Aspekt: De najaarscatalogus is nog niet te zien, de voorjaarscatalogus inmiddels wel.

Athenaeum: Misschien niet voor een groot publiek, maar wel voor de liefhebber van mooie boeken: de Perpetuareeks wordt voortgezet met Alice in Wonderland, Mevrouw Dalloway en Jevgeni Onegin. Het grote Arthurboek: De ridders van de ronde tafel komt uit en een boekje over Johan Polak als uitgever door Koen Hilberdink.

Atlas Contact: De mega-uitgeverij die bestaat vanaf januari heeft nog slechts 1 webpagina. Daarop staan linkjes naar het najaarsaanbod. De link naar non-fictie werkt wel, die naar fictie nog niet. Via de oude uitgeverijen komen we toch een hoop te weten. Zo verheugen wij ons op de nieuwe Rob van Essen, Alles komt goed. Ook de nieuwe Oek de Jong komt nu echt.

Babel & Voss: Heeft de najaarsaanbieding niet online.

Bas Lubberhuizen: Veel lokaal Amsterdams. De echte aanbieding is nog niet online.

Bezige Bij: Drie catalogi online. Dit zijn de namen is de titel van de nieuwe Tommy Wieringa. Een roman van Bart Chabot, een verhalenbundel van Manon Uphoff, het debuut van Elisabeth Steinz (uit de beruchte Steinz-familie), een logboek van Harry Mulisch en tientallen herdrukken. Bij de poëzie een nieuwe bundel van Charlotte Mutsaers, de verzamelde Dichter des Vaderlands-gedichten van Ramsey Nasr en ook Cees Nooteboom komt met een nieuwe bundel.

Compaan: Heeft een moeilijk jaar achter de rug met een overname. Aleen de najaarscatalogus van vorig jaar staat online.

Conserve: Altijd weer schrikken als je deze pagina opent, zelfs op de bejaardensoos leren ze betere websites maken. Een pagina met te verschijnen boeken onder ‘nieuw’. Veel tv-bekendheden en een handjevol historische romans. Wie zit te wachten op de verhalenbundel van Feike ter Velde kan hier zijn hart ophalen.

Cossee: Een nieuwe bundel van Mark Boog staat aangekondigd voor het najaar en een biografie van J.M. Coetzee.

Van Gennep: Veel dode Duitsers, maar de uitgeverij zet in op de nog levende schrijver Diego Marani met Nieuwe Finse grammatica. Schering en inslag is de titel van de nieuwe bundel van Dennis Gaens.

De Geus: Revolutie bij De Geus: eindelijk hebben ze de aanbiedingscatalogus online. Jaar na jaar was het sukkelen en nu zijn eindelijk onze gebeden verhoord. De nieuwe Kader Abdolah gaat over wetenschappers, kunstenaars en uitvinders: ‘Hij laat in zijn eigen stijl hun dromen zien, op welke wijze die bij hen zijn ontstaan en hoe bij ieder van hen het onblusbare vuur brandt.’ Een nieuwe roman van Esther Gerritsen en een verhalenbundel van Annelies Verbeke staan op het programma.

De Harmonie: Alleen de voorjaarscatalogus staat nog online, dus kijken we gewoon in de lijst met te verwachten boeken: nieuwe bundels van Les Murray en Elly de Waard, een roman van Jacob Groot.

Holland: Alleen maar kinder- en jeugdboeken, waaronder de nieuwe Gonneke Huizing en Henk Hardeman.

Kok: Ik vind het altijd lastig om een boek te vinden waar ik naar uitkijk, maar zoek zelf.

De Kring: De spiksplinternieuwe uitgeverij van Marie-Anne van Wijnen met de eerste aanbieding met o.a.: Aat Ceelen, Thomas Verbogt en Mart Smeets.

Lebowski: Brengt twee oude Nederlandse cultboeken op de markt: Leve Joop Massaker van Cornelis Bastiaan Vaandrager en Enige defecten van Robert Loesberg.

Lemniscaat: Heeft vier aanbiedingsfolders. We kijken uit naar de nieuwe Charlotte Demantons: Nederland. Katarina von Bredow komt weer met een roman over een onmogelijke liefdesrelatie.

Liverse: De najaarscatalogus is door te bladeren, maar het is een beetje onduidelijk wat de nieuwe boeken zijn: het hele fonds staat kris kras gerangschikt.

Meulenhoff: De nieuwe Michiel Eijsbouts IJsvrij gaat over de jonge redacteur Albert die werkt bij het televisieprogramma De Wind Waait Door, een dagelijkse, rechtstreeks uitgezonden talkshow over het weer.

Moon: Iedereen krijgt klappen is de derde roman Khalid Boudou voor jongeren.

Nijgh & Van Ditmar: Fijne aanbieding met de nieuwe Richard de Nooy en Vrouwkje Tuinman. De tweede bundel van Ellen Deckwitz ligt klaar. En Barbara Stok over Vincent van Gogh!

Nieuw Amsterdam: Eindelijk weer op tijd een catalogus online. Dikke catalogus met heel veel herdrukken en speciale aanbiedingen, maar het is nauwelijks duidelijk wat de nieuwe boeken zijn. Ook Nieuw Amsterdam heeft te kampen met vertrekkende redacteuren, uitgevers en auteurs. Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas wordt in januari een kassakoopje voor €4,99.

Van Oorschot: Het is altijd weer de vraag of je de catalogus van Van Oorschot kunt vinden op de Van Oorschot-pagina. Deze keer weer niet en dat is toch jammer met deel 3 van de Reve-biografie in het vooruitzicht.

Passage: Van Tzum-medewerker Karel ten Haaf verschijnt een prozie poëza-bundel: van de straat. Voor de rest zijn we erg nieuwsgierig naar het multitalent Joost Oomen en zijn debuutbundel De stort.

Podium: Geen catalogus gevonden, daarom maar de rubriek ‘verwacht’. Slamdichteres Kira Wuck debuteert met Finse meisjes.

Prometheus en Bert Bakker: Joost de Vries met een nieuwe roman. Ook David Pefko komt met een nieuwe roman: Daar komen de vliegen, ‘een ongekend indrukwekkend verhaal over onze tragische zoektocht naar echte liefde, veiligheid en geluk’.

Querido: Hotel Vertigo is de titel van de nieuwe roman van Kees ’t Hart. Ook een nieuwe Thomas Rosenboom en Rascha Peper. Fijn.

Thomas Rap: Alweer een Tzum-medewerker: Erik Nieuwenhuis met zijn tweede roman Man van de wereld. En oh oh, nog een strip over het leven van Vincent van Gogh, nu gemaakt door Teun Berserik.

Unieboek/Spectrum: De gigamegabrochure is 18 bladzijden dikker dan de voorjaarscatalogus en telt nu 260 blz. Bij Van Goor en Van Holkema en Warendorf vind je de nieuwe jeugdboeken.

Uitgeverij kleine Uil: Theo van Os stapt over van De Arbeiderspers en brengt zijn nieuwe roman Zelf bommen leggen uit bij Uitgeverij kleine Uil. Jan Glas debuteert in het Nederlands. Maria de Groot met een nieuwe bundel en nog meer Karel ten Haaf (maar nu als duo met Stefan Nieuwenhuis). Ook doorbladerbaar (de catalogus, niet Karel ten Haaf).

Vantilt: De najaarscatalogus staat nog niet online.

Wereldbibliotheek: De site heeft wel een tabblaadje met ‘catalogus’, maar je krijgt dan slechts de fondslijst. Dit is al jaren zo. Aankondigingen van nieuwe boeken zijn alleen kort van tevoren op de nieuwspagina te lezen. Herhaalde tip: zet een pdf van je catalogus bij Issuu (kost niks), maak een linkje of embed de catalogus, een half uurtje werk!

Peildatum 19 augustus