Voor het eerst in twaalf jaar is de Boekensleutel weer uitgereikt. De prijs gaat ditmaal naar Het Dierelirium vertaald en bewerkt door Professor Revillod, een pseudoniem van Kees van Kooten. Het Dierelirium is een boek met maar liefst 4096 verschillende dieren; vissen, vogels, insecten en zoogdieren in de meest fantastische vormen en met de meest exotische namen. Professor Revillod ontdekte al deze dieren zelf op zijn talrijke reizen en werd voor deze ontdekkingen met vele prijzen overladen. Kees van Kooten nam namens de Mexicaanse makers Javier Sáez Castán en Miguel Murugarren de Boekensleutel in ontvangst.

De Boekensleutel wordt bij hoge uitzondering toegekend aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt. Dit kan betrekking hebben op het genre boek, techniek, vormgeving, inhoud of lezersgroep waarvoor de uitgave bestemd is – of op een combinatie hiervan. Zowel een oorspronkelijk Nederlandse uitgave, als een vertaalde uitgave kan in aanmerking komen.