graf Ezra Pound

De fotograaf en ik blijven deze week nog even in Venetië want van Brodsky’s graf hoeven we maar een paar stappen te zetten om nog een beroemde dode dichter tussen het struikgewas te ontwaren. De Amerikaanse poëet Ezra Pound (1885-1972) koos dodeneiland San Michele eveneens als zijn laatste rustplaats. In tegenstelling tot de Brodsky-adepten blijken liefhebbers van het werk van Pound beduidend minder gul in het brengen van grafgiften. Op wat steentjes en een enkele pen na ligt hier niets. Geen sigaret te bekennen: de liefde voor Pound gaat duidelijk niet door de longen.

Een aardig weetje is dat niet ver van de steen van Ezra Pound het graf van Multatuli’s eerste vrouw Tine Douwes Dekker is te vinden. Zij stierf in 1874 in Venetië en kreeg daar ook haar zerk. Dit graf dat voor Willem Frederik Hermans onvindbaar bleek [zie De raadselachtige Multatuli (1976)] is in 2002 door het Multatuli genootschap gerestaureerd na een geldinzamelingsactie onder haar leden. De fotograaf vond het maar niks om een plaatje te schieten van het graf van de vrouw van een beroemd schrijver maar, hoe het ook zij, Tine ligt er nu weer prachtig bij.

Roos Custers (foto: © Dolf Verlinden)