De vrolijke oma die je hier ziet rondstappen, parasol in de ene hand, boodschappentas in de andere, is een van de meest gelezen schrijfsters ter wereld. Agatha Christie is 68 als ze naar Griekenland gaat en de Akropolis bezoekt. Een levenslange droom, aldus het bijschrift op Flickr.

Zo te zien had Christie ook last van dikke benen. Dat krijg je als je dagen achter je typemachine zit en weinig beweegt. Dan ga je op reis en dan blijft het vocht in je benen zitten. Mijn oma had dat ook. Die maakte lange busreizen naar Duitsland. Als ze terugkwam had ze meestal last van ‘dikke benen’.

Mijn oma bracht altijd goedbedoelde souvenirs mee. Zo kreeg mijn moeder ooit een melkkannetje in de vorm van een koe. Als je melk wilde hebben dan kwam dat door de bek van de koe naar buiten, alsof er melk in je koffie gekotst werd.

Ik bezit de melkkotsende koe nu, maar gebruik het beest ook nooit.

Je vraagt je af wat Agatha Christie meenam in die grote tas van haar. Ik vermoed ook reisherinneringen die je wegstopt in een donker hoekje. De helm van Pallas Athene die noten kraakt. Poseidonvorkjes. Of een Apollobedlampje.