Volgens de Vlaamse media is schrijver Ivo Michiels (pseudeoniem van Henri Ceuppens) vandaag overleden. Een hartaanval werd hem fataal. Hij is 89 jaar geworden. Michiels werd bekend in de jaren zeventig met zijn experimentele proza, zoals Het boek alfa.

Erwin Mortier reageert op Facebook:

Alfa en Omega. Nu heeft ook Ivo Michiels ons verlaten. De engel met het zwaard hangt boven onze vaders in hun herfst.

Michiels gaf zijn werk uit bij De Bezige Bij. Vorig jaar berichtte De Papieren Man nog over een herziene uitgave van de Journal Brut-reeks.

In een interview uit 1970 met Willem M. Roggeman werd Michiels gevraagd wat hij belangrijker vond, de taal of de structuur van zijn boek.

De taal valt het meest, of in ieder geval het eerst op. Ik zou zeggen: zij is het zintuiglijke element, de structuur het cerebrale. Maar voor mij zijn taal en structuur onafscheidelijk verbonden. Zowel in ‘Alfa’ als in ‘Orchis’ ontstaat de structuur uit de taal. Een taal-spel zonder structuur erachter zou ik ambachtelijk te simpel, te arm vinden. Terwijl ik aan de andere kant toch waardering heb voor schrijvers die de structuur voorop plaatsen.