Schrijver en journalist Jerry Goossens‎‎ heeft deze week, samen met Jeroen Brandligt, uitgeverij Lazare opgericht. Lazare is een eBook-uitgeverij, gespecialiseerd in schappelijk geprijsde heruitgaven van boeken die niet langer in druk zijn. Het gaat om oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur: romans, non-fictie, korte verhalen, thrillers, een enkel kinderboek.

In de webshop van Lazare zijn boeken te bestellen van Ronald Giphart, Bert Wagendorp, Thomas van Aalten, Hans Sahar, Bas van Putten, Vincent Bijlo en Arthur Van Amerongen. Tzum.info sprak met‎ Jerry Goossens‎‎. Volgens hem zijn er verschillende redenen geweest om de eBook-uitgeverij op te richten:

Ten eerste is literatuur de enige kunstvorm die niet fatsoenlijk geconserveerd wordt. Veel oudere canontitels zijn al niet of moeizaam verkrijgbaar, laat staan werk van minder bekende auteurs. Het e-book maakt het voor het eerst mogelijk om literatuur als cultureel erfgoed te conserveren en voor lezers beschikbaar te houden.

De tweede reden is dat de omloopsnelheid voor literatuur tegenwoordig zo hoog is, dat veel titels nooit hun optimale publiek bereiken. Het is voor auteurs prettig dat hun titels beschikbaar blijven en voor lezers komt er een schat aan mooie boeken beschikbaar die ze online kunnen ontdekken. Als het niet zo’n spuuglelijk begrip was zou ik dat een win-winsituatie noemen.