Tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de aanbiedingen van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Volgende week si het weer Vers voor de pers: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en belangstellenden. Tzum stelt de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan. update: 10 januari

AFdH: Is in een half jaar tijd niet veranderd. Bij ‘verwacht’ kom je op een pagina met met een boek over 100 jaar symphonieorkest en een boek met vertalingen uit het Duits van de dichter Ernst Meister. Nieuw is een aangekondigd boek over Felix Oestreicher, gevangene in Westerbork en Bergen Belsen van 1943 tot 1945.

Ambo/Anthos: Onder het kopje ‘verwacht’ staat de nieuwe roman van Marion Pauw: De wilden: ‘over de botsing tussen verschillende culturen, over de beleving van tijd en over de vraag waar het in het leven om draait.’ De catalogus voor het voorjaar is als pdf downloadbaar. Bij Ambo veel aandacht voor Jannah Loontjes die met een dichtbundel komt en met Mijn leven is mooier dan literatuur. Een kleine filosofie van het schrijverschap.

Arbeiderspers: Onder ‘verwacht’ staat de catalogus van de AP in de Bruna-catalogus. Ilja Leonard Pfeijffer komt met La Superba. Een vertaling van Fernando Pessoa: De bedelaar en andere verhalen. Maria Barnas brengt haar derde dichtbundel, Jaja de oerknal.

Aspekt: De voorjaarscatalogus is nog niet te zien, de najaarscatalogus inmiddels wel.

Athenaeum: Goethes Wilhelm Meister leerjaren in nieuwe vertaling. Theo Kars komt met het tweede deel van zijn memoires.

Atlas Contact: De mega-uitgeverij die bestaat vanaf januari vorig jaar heeft nog slechts 1 webpagina met verwijzingen naar oude catalogi. Via de oude linkjes naar de oude uitgeverijen (nog wel steeds online, ondanks de naamsverandering) zien we wel dat er nieuwe boeken komen. Niet bij Contact, maar bij Atlas zien we dat Jan Brokken komt met het boek De vergelding. Bij Augustus zien we na januari slechts 1 boek aangekondigd staan. Uitgeverij Veen is al een tijd geleden overleden. De pr-mensen van Atlas Contact zijn erg goed en vasthoudend, kunnen zij geen volmacht krijgen om die website eens af te bouwen?

Babel & Voss: Hier doet men niet aan catalogi.

Bas Lubberhuizen: In het kader van het Couperusjaar staat het boek Couperus Culinair gepland. Een boek over de gerechten die Couperus en zijn personages aten. Update: niet op de site wel op issuu.

Bezige Bij: Een nieuwe Margriet De Moor, Jan Siebelink (in feite zijn eerste roman), Yasmine Allas, Allard Schröder, Oscar van den Boogaard en Philip Huff. Komrij’s laatste internetcolumns. Kortom, veel om naar uit te zien.

De Bezige Bij Antwerpen: Het Vlaamse zusje van De Bezige Bij brengt De omwegen van Jeroen Theunissen en de vierde dichtbundel van Delphine Lecompte.

Conserve: Nadat je weer van de schrik bent bekomen van de vormgeving kijk je op de pagina met te verschijnen boeken onder ‘nieuw’. Veel tv-bekendheden en een handjevol historische romans. Jacob Vis komt met Moerta een roman over een vrouwelijke Indische arts en vermeend terroriste.

Cossee: Onder catalogi de aanbieding voor het voorjaar: J.M. Coetzee primeurt weer bij Cossee met De kinderjaren van Jezus. Hélène Gelèns komt met een nieuwe dichtbundel.

Van Gennep: De nieuwe catalogus is nog niet online.

De Geus: Rashid Novaire komt met een nieuwe roman: Hoogmoed. Voor de rest veel vertaalde literatuur (vroeger had Meulenhoff altijd de Nobelprijswinnaar, nu is het vaak De Geus). Mo Yan komt met Kikkers. Nadine Gordimer met een nieuwe roman.

De Harmonie: De voorjaarscatalogus heb ik al thuis, maar op de site staat nog de najaarscatalogus. Bij nog te verschijnen worden De Kleenex Kronieken van Neske Beks aangekondigd.

Holland: Het duo Theo en Marianne Hoogstraten heeft een nieuw jeugdboek geschreven Young stars.

Kok: De Nel Benschop Scheurkalender verschijnt in augustus 2013! Weer een nieuwe poëziekalender. Van de onlangs overleden dichteres Inge Lievaart verschijnen de Verzamelde gedichten.

De Kring: Jan en Sanne Terlouw schreven De verdwenen menora, een literaire thriller.

Lebowski: Al is het omslag besmeurd met quotes van bekende Nederlanders, we zien uit naar De lachvogel van David Sedaris.

Lemniscaat: Joyce Pool schreef De castraat, Harm Hendrik ten Napel debuteert met Is dit je kamer?

Liverse: Er is een catalogus doorbladerbaar, maar het is volstrekt onduidelijk wat de nieuwe boeken zijn: het hele fonds staat kris kras gerangschikt.

Meulenhoff: Laurent Binet (van HhhH) volgde de Franse presidentsverkiezingen en doet verslag in Niets gaat zoals verwacht.

Nijgh & Van Ditmar: De verstripte autobiografie van Gabriël Kousbroek (zoon van) trok al eerder onze aandacht. Veel popi non-fictieboeken. We zien uit naar de nieuwe Robbert Welagen met de intrigerende titel Het verdwijnen van Robbert.

Nieuw Amsterdam: Dichtbundels van Florence Tonk en Jasper Mikkers. Een boek over de oprichter van de uitgeverij en zijn Russische avonturen: Derk Sauer en Ellen Verbeek in Moscow Times. Sportboek om je op te verheugen: Thijs Zonneveld Paniagua.

Van Oorschot: In het nieuwsoverzicht de aanbieding. Veel oude Russen dit voorjaar. Marjoleine de Vos met een nieuwe dichtbundel en deel 10 van het dagboek van Frida Vogels.

Passage: Een biografie van Ab Visser. Het vierde deel over Ludde Menkema: Lupko Ellen schreef Nachtengel. Paul Gellings schreef Augustusland: ‘Deze roman gaat over een man die niet van de zomer houdt.’

Podium: Onder de rubriek ‘verwacht’: multitalent Arjen Lubach komt met een thriller. Renate Dorrestein schrijft over haar writer’s block in De blokkade. Ook nieuwe dichtbundel van Tjitske Jansen. Update: de catalogus vind je in de balk rechtsboven.

Prometheus en Bert Bakker: Het eerste boek van Maxim Februari: De maakbare man. Schrijfster Karin Amatmoekrim (Het gym) komt met De man van veel. Jean Pierre Rawie met zijn prozadebuut (columns): Vroeger was alles beter behalve de tandarts.

Querido: Het officieuze debuut van Hella S. Haasse Kleren maken de vrouw. Matthijs van Boxsel schrijft met De Topografie van de Domheid een nieuw deel in zijn Encyclopedie van de Domheid. Van Bart Moeyaert verschijnt Iemands lief.

Signatuur: Ook in de dikke Brunacatalogus. In april verschijnt Huid van Russell Banks.

Thomas Rap: Thomas Heerma van Voss met Stern, Victor Frölke met Zalig uiteinde.

Unieboek/Spectrum: De gigamegabrochure is alweer dunner dan de vorige keer en telt nu slechts 236 blz. Bij Van Goor en Van Holkema en Warendorf vind je de nieuwe jeugdboeken.

Uitgeverij kleine Uil: Is nog niet online. (Foei)

Vantilt: De catalogus staat nog niet online, maar er staan al wel een paar boeken onder ‘verwacht’. Thomas Vaessens komt met de Geschiedenis van de moderne Nederlandse literatuur vanaf 1800. Dat boek zal vast rumoer opleveren. We zien ernaar uit. Update: inmiddels staat de catalogus online.

Wereldbibliotheek: Eerder al bejubeld op deze site: het is de uitgeverij na jaren en jaren eindelijk gelukt een catalogus online te zetten. Op de pdf zien we dat Erik Vlaminck met een nieuwe roman komt.

Xander: De nieuwe uitgeverij heeft meteen de Dalai Lama in het fonds (en dat naast De Godfather).

Peildatum 5 januari 2013

Nederlandse boeken  (468x60)