Dichter Ester Naomi Perquin heeft de VSB Poëzieprijs 2013 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt in het VPRO-radioprogramma De Avonden. Zij kreeg de prijs voor haar dichtbundel Celinspecties. Volgens de jury laat ‘Ester Naomi Perquin ons in haar bundel Celinspecties kennismaken met een wereld die zij nietsontziend en teder ontvouwt.’

Op verraderlijk luchtige toon schept Perquin met onvoorspelbare wendingen een gelaagde ruimte in deze bundel. Het taalgebruik is soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos. De dichter neemt de lezer bij de hand, maar pas op, zij laat hem net zo makkelijk struikelen als haar gedachtegang, haar woorden dat nodig hebben.

Perquin confronteert ons met onze beperkingen in ruimte en tijd, in gedrag en gedachten, in gevoel en talent om teder te zijn. In onze beperking om aan onszelf te ontsnappen.

De VSB Poëzieprijs wordt ieder jaar uitgereikt voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorgaande jaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 25.000,- en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen. Perquin heeft al aangekondigd dat ze haar kind, van het gewonnen geld, een fiets geeft.