Llanrwst Poets (1876), originally uploaded by LlGC ~ NLW.

Elf mannen en een geit. Ik weet niet hoeveel inwoners het dorp Llanrwst had in het jaar 1876, toen deze foto genomen werd, maar met elf dichters in zo’n kleine gemeenschap is concurrentie op poëtisch vlak natuurlijk moordend.

Je ziet aan de gezichten dat poëzie nog een ernstige zaak is in die tijd. Als dichter moet je iets vlassigs aan je gezicht hebben hangen. De jonge dichter links achter hoort duidelijk nog niet helemaal bij de groep. De tweede zittende man van links heeft een boek opengeslagen. Lezen ze daaruit bij toerbeurt voor of hebben ze dat boek net gemaakt?

De draak op de achtergrond is duidelijk, die hoort bij Wales, zoals wij een leeuw hebben, maar die geit links vooraan? Is dat een verwijzing naar de Griekse oudheid en plaatsen deze bebaarde mannen zich in de traditie van Sophocles? Of een vooruitwijzing naar de barbecue?

Hoe zou men in 2115 terugkijken op een foto van een groepje dichters uit, pak hem beet, Groningen? Of erger nog: Drachten of Edam. Je wilt het allemaal niet weten.