Deze week is de documentaire Sporen van Vasalis meerdere keren te zien bij Cultura24. Op Tzum is al eens eerder iets geschreven over deze film, waarin de dichteres via mensen die in haar nabijheid hebben verkeerd wordt geportretteerd.

‘Een van de hoogtepunten in de documentaire is het optreden van twee mensen die vroeger bij Vasalis werkten, de tuinman en de hulp in de huishouding. Zij vertellen onbekommerd over het bankstel in de kamer en over de bezoekers die Vasalis ontving. Onder meer over logé Gerard van het Reve die met de fiets opgehaald werd, niet omdat ze dan terug konden fietsen, maar meer omdat hij dan enige steun had aan de fiets bij het lopen.’

Schrijver Ronald Ohlsen sprak met Vasalis over haar poëzie en maakte een unieke bandopname, Remco Ekkers en Marga Kool komen aan het woord en er wordt aandacht besteed aan de kritiek die De Vijftigers uitten op het werk van Vasalis.