Ze is de biografe van M. Vasalis, ze schreef artikelen over het literaire tijdschrift Merlyn, over Vestdijk, Madelon Székely-Lulofs, over dichteressen in de jaren vijftig, ze publiceerde veel op het gebied van genderstudies. Maar nu gaat Maaike Meijer onderzoek doen naar het succes van André Rieu. In het actualiteitenprogramma Knevel en Van den Brink vertelde ze vanavond over haar beweegredenen:

Ik vind de muziek van Rieu heerlijk, ik vind het intrigerend ook. Ik wil onderzoeken hoe globalisering werkt. Mensen zijn vaak diep geroerd bij de concerten van Rieu. Het zegt iets over het einde van de individualisering.

In het programma werd ze aangevallen door Johan Derksen, die Rieu de ‘Gerard Joling van de klassieke muziek noemde’. Meijer antwoordde: ‘Ik vind dat hij een uitstekende dirigent is.’ Ze zei ook dat ze juist wil kijken naar de strijd tussen high culture en low culture bij de muziek van Rieu.