In het najaar verschijnt De loverman van Peter de Zwaan over neuroloog Ernst Jansen Steur die jaren lang foutieve diagnoses kon stellen in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Het boek verschijnt niet bij de Cargo, de imprint van De Bezige Bij, onder wiens vlag de boeken van De Zwaan al jarenlang verschijnen, maar bij de eigen uitgeverij van Peter de Zwaan: Zwarte Zwaan. Op zijn eigen website zegt de misdaadauteur dat De Bezige Bij De loverman ‘Heel mooi, maar niet commercieel genoeg’ vond.

Op het festival Zomerzinnen in Meppel vertelde De Zwaan er meer over.

Onder de vorige directeur Robbert Ammerlaan was er geen enkele probleem, maar bij het aantreden van de nieuwe directeur is men scherper op de centen gaan letten. Het schijnt dat Cargo vorig jaar ook niet zo goed gedraaid heeft.

De Zwaan richt zijn pijlen in De loverman niet alleen op de neuroloog, maar vooral op de mensen in het ziekenhuis die de medicus zijn gang hebben laten gaan.

Ik liet die mensen eerst onder hun eigen naam voorkomen in het boek, maar ik heb uiteindelijk toch voor andere namen gekozen om te voorkomen dat ze je kapot procederen. Tomas Ross zei me dat hij het wel aandurfde, nadat ik hem gevraagd had wat ik moest doen. Hij heeft veel boeken over het koningshuis geschreven waarin iedereen onder zijn eigen naam voorkwam. Hij durft het wel, maar ik ben Tomas Ross niet, dus ik heb met zoek en vervang de namen veranderd.

Zou het kunnen zijn dat De Bezige Bij bang was voor een proces?

Daar heb ik geen seconde over nagedacht. Ze hebben alleen gezegd dat het boek niet commercieel genoeg zou zijn.

Al in februari schreef De Zwaan op Crimezone een column over de weigering van De Bezige Bij om zijn boek uit te geven.

Ik dacht: stop ‘De Loverman’ waar de zon niet schijnt, maar zei: ‘Gooi het boek maar weg.’

Bij uitgeverij Zwarte Zwaan verschenen onlangs ook de laatste twee delen in de Bob Evers-reeks die Peter de Zwaan voortzette na de dood van Willy van der Heide. Hij koos voor een eigen uitgeverij nadat De Eekhoorn, de oorspronkelijke uitgeverij, failliet ging.

(foto: © Giny Backers)