Tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de aanbiedingen van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Eind volgende week vindt een uitgeklede versie plaats van Manuscripta: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en belangstellenden. Tzum stelt de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

catalogi najaar uitgeverijen

AFdH: Nog steeds aangekondigd staat een boek met vertalingen van de dichter Ernst Meister, maar onze belangstelling gaat uit naar Koude Oorlog aan de IJssel, een reportageroman van Erik Harteveld en A.L. Snijders. De website van AFdH is vernieuwd en verbeterd.

Ambo/Anthos: Anthos brengt de filmeditie van Het diner en daarnaast veel vertalingen: o.a. Aciman, Appelfeld. Tevens verhalen van Pepijn Lanen voor lezers die houden van ‘Herman Brusselmans, Herman Koch en Nico Dijkshoorn’. Bij Ambo veel over de Eerste Wereldoorlog: De 100 beste gedichten van de Eerste Wereldoorlog samengesteld door Geert Buelens bijvoorbeeld en een heruitgave van Robert Graves Dat hebben we gehad (dat was toch een Privé Domein van de Arbeiderspers?), een ‘literaire klassieker’.

Arbeiderspers: Arthur Japin komt met de zwarte komedie De man van je leven, Carry Slee met de roman Strijken, Christophe Vekeman met de roman Marie. Henk van Gelder stelde een bundel Amsterdamse verhalen samen van Simon Carmiggelt (met speciale Carmiggeltroutes). Nieuw deeltje in de Privé Domein: de dagboeken van George Orwell. Een nieuwe vertaling van de klassieker van Nietszche: Zo sprak Zarathoestra in de publieksversie.

Aspekt: De najaarscatalogus is nog niet te zien, de voorjaarscatalogus inmiddels wel. Update 21 augustus: nu wel.

Athenaeum: Ook een nieuwe website, niet echt heel overzichtelijk, maar we vonden de catalogus. Deze uitgeverij is bij uitstek bekend vanwege de echte klassiekers: Zo sprak Zarathoestra verschijnt ook hier, maar dan in de prestigieuze Perpetua-reeks. De Porfetiën van Nostradamus worden ook weer uit de mottenballen gehaald. De presentatie vindt plaats in januari 2014, die datum halen we dus vast.

Atlas Contact: Eindelijk is de nieuwe website van deze mega-uitgeverij in de lucht en de catalogi staan ook online (naar beneden scrollen). Voor de lezer van ‘Simon Carmiggelt, Kees van Kooten en Paulien Cornelisse’ presenteert de uitgeverij Nadja Hüpscher. Zelfs Kim van Kooten vindt haar goed. Maar literair geknetter kunnen we meer verwachten van Benno Barnard die met Dagboek van een landjonker komt. De nieuwe Haruki Murakami (januari) moet ongetwijfeld de klapper worden. Gerwin van der Werf komt met zijn derde roman: Luchtvissers. In de reeks L.J. Veen Klassiek verschijnt Oblomov van Ivan Gontsjarov. Van Jan Brokken verschijnt nog Blok, over de boekhandelaar van zijn vader. We zien echter het meest uit naar de nieuwe roman van Jeroen Brouwers: Het hout en waarvoor we moeten wachten tot februari.

Babel & Voss: Hier doet men niet aan catalogi.

Bas Lubberhuizen: Op de eigen website is weinig te vinden maar op de site issuu.com vinden we de najaarscatalogus. Veel lokaal spul, maar we verheugen ons op het Louis Couperusnummer van De Parelduiker.

Bezige Bij: Men verwacht veel van Donna Tartt en Frank Westerman die allebei bedeeld werden met een zelfstandig foldertje. Remco Campert, Leo Pleysier en Maartje Wortel komen met nieuw werk. Thomas Verbogt (eenmalig overgestapt?) komt met een boek over Frans Kusters. Veel nieuwe poëzie: Alfred Schaffer, Marjolijn van Heemstra, Annemieke Gerrist, Erik Solvanger. De rijke, maar wat amorfe reeks De Bij Klassieken wordt aangevuld met Sylvia Plath (De glazen stolp) en Herman Hesse (Narziss en Goldmund).

Maartje Wortel

De Bezige Bij Antwerpen: Marc Reugebrink komt met de roman Het Belgisch huwelijk over een Hollander die trouwt met een Vlaming. Roman, staat er nadrukkelijk voorop. Maarten Inghels komt met een bundel verhalen en gedichten die De eenzame uitvaart heet over eenzame Antwerpenaren die naar hun graf werden gebracht. Ook met werk van anderen.

Conserve: Nadat je weer van de schrik bent bekomen van de vormgeving kijk je op de pagina met te verschijnen boeken onder ‘nieuw’. Cynthia Mc Leod’s klassieker Hoe duur was de suiker komt in een filmeditie uit. Speciaal voor onze funeraire Tzum-correspondent Roos Custers bevelen we het boek van Bob Polak over de bekende doden van Bergen aan.

Cossee: Eva Meijer publiceert Dagpauwoog: ‘In deze roman komen een aantal thema’s samen die belangrijk voor me

zijn, van dieren tot feminisme – het is eigenlijk een heel persoonlijk boek.’ Ook een heel persoonlijk boek, maar waarschijnlijk van een ander kaliber is het gevangenisboek van Hans Fallada In mijn vreemde land.

Van Gennep: De nieuwe catalogus is nog niet online.

De Geus: Benieuwd of De Geus dit najaar weer een Nobelprijswinnaar binnenhaalt. Veel vertaald werk (Alice Munro, Mo Yan). Maar ook werk van eigen bodem van Peter Minten en Onno Wesseling. De Noor Tom Egeland schreef Het testament van Nostradamus.

De Harmonie: De najaarscatalogus heb ik thuis, maar op de site is niks te vinden. De website van De Harmonie is al jaren een puinhoop. Vanuit de papieren versie kon Tzum al eerder de komst van een nieuwe bundel van Judith Herzberg melden en voorts zien we reikhalzend uit naar de nieuwe roman van David Leavitt.

david leavitt hotel

Historische Uitgeverij: De dromenwever is het nieuwe boek van bestsellerauteur Douwe Draaisma. Van de dit jaar overleden essayist Hans Groenewegen verschijnt De lezer, over poëzie en mystiek.

Holland: Op de volstrekt onoverzichtelijke website konden we de najaarscatalogus niet vinden, maar wel op issuu.com.Bies van Ede en Gonneke Huizing komen met nieuwe jeugdboeken. Meester Pompelmoes maakt een revival mee.

IJzer: Vijf nieuwe boeken staan er gepland voor het najaar (catalogus hier), waaronder Albert Camus – De mythe van Sisyphus.

Karaat: Geen catalogus.

Kok: Hier beleven Jezus Christus en W.G. van der Hulst een revival. In de reeks Christelijke Klassieken Lev Tolstoj – Opstanding.

De Kring: Van Henk Münstermann verschijnt Mischa ‘een beklemmende psychologische roman die onder je huid kruipt en nog lang blijft nagalmen’ (???). Van Miriam Guensberg verschijnt Poolse tranen.

Lebowski: Na het succes van Stoner waarvan een luxe-editie op de markt komt, verschijnt nu ook de ‘internationale herontdekking’ van Gajto Gazdanov, en de ‘legendarische, herontdekte roman’ van Charles Jackson om het maar niet te hebben over de ‘Zweedse avonturenroman (en everseller)’ van Frans Bengtsson. Daarnaast de gebruikelijke trash: Susan Smit met een ‘epische, op ware feiten gebaseerde liefdesgeschiedenis’. Maar ook de nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens.

Lemniscaat: Naast jeugdboeken (John Green gaat in de verzamelaanbieding) ook non-fictie: Bert Keizer (bekend van Het refrein is Hein) komt met Tumult bij de uitgang ‘Lijden, lachen en denken rond het graf’.

Liverse: Weer zo’n site waar nog wel wat werk aan verricht kan worden. Voor het najaar staat een bundel van Wim Hofman op het programma: Laat ons drinken. Dat had ook de titel kunnen zijn van de nieuwe bundel van Rense Sinkgraven (staat bij ‘net verschenen’) ware het niet dat die bundel Liefde is voor feestdagen heet.

Meulenhoff: Een revival van Hubert Lampo staat voor volgende week op het programma. En een nieuwe Mario Vargas Llosa en Aukelien Weverling.

Nijgh & Van Ditmar: Elik Lettinga nam Sylvia Witteman en Marieke van der Pol mee van De Arbeiderspers, maar wij zijn meer geïnteresseerd in Arnon Grunberg die met de verhalenbundel Apocalyps komt en het boek Zelfportret in brieven van Willem Wilmink. Vic van de Reijt, ‘editor at large’, had weer tijd om een plaatjesboek te maken: het Groot 45-Toerenboek (een geheide knaller voor De Wereld Draait Door).

Nieuw Amsterdam: Dichtbundels van Pim te Bokkel en Els Moors. Van F. Starik verschijnt Moeder doen. Voor de rest een steeds vreemder fonds met weinig Nederlands literair werk. Maarten, van Rossum, Richard Dawkins en Theodore Dalrymple naast godbetert Bill O’Reilly.

Van Oorschot: Nog niets op de site (is het nu zo moeilijk om een pdf-je te uploaden naar issuu.com). Wel papieren versie in huis. De dundrukeditie van een grote verzameling Carmiggelts (mijn voorspelling: dit wordt een seller). Marijke Schermer debuteert met Mensen in de zon over een vriendengroep, een ongeluk en een reünie.

Palmslag: De debuutroman van André Degen: De geluksverdeling.

ohlsen geheugen

Passage: Tzum-medewerker Ronald Ohlsen komt na jaren eindelijk weer met een roman: Het geheugen van Herman Blauw. ‘Het mooiste meisje van de klas verdwijnt spoorloos tijdens een schoolreisje naar Ameland. Twee klasgenoten worden daar 25 jaar na dato mee geconfronteerd als een misdaadjournalist de vermissing als cold case oprakelt.’

Podium: Onder de rubriek ‘verwacht’: Benjamin Burg komt met Redder in nood voor de lezers van ‘Herman Koch, Tim Krabbé en Leon de Winter’. Van Justine le Clercq verschijnt Wegens geluk gesloten ‘in de traditie van Grunberg, Arends en Uphoff’.

Prometheus en Bert Bakker: Een rijk najaar. Het nieuwe vuur van Franca Treur moet voor succes zorgen. We zijn ook helemaal opgetogen over de nieuwe roman van Peter Middendorp (wiens Tzum-verleden altijd zorgvuldig wordt vermeden). Vertrouwd voordelig heet het boek dat € 17,95 moet kosten. Arie Storm is na omzwervingen bij bijna alle uitgeverijen weer terug bij Prometheus met de roman Luisteren hoe huizen ademen. Thomas Möhlmann komt met zijn derde dichtbundel. Voor Neerlandici een must: Inger Leemans en Gert-Jan Johannes Worm en donder een nieuw deel van Geschiedenis van de Nederlandse literatuur: 1700-1800: de Republiek.

peter middendorp vertrouwd

Querido: De debuutroman van Merijn de Boer De nacht. Een nieuwe roman van Marente de Moor met de onmogelijke titel Roundhay, tuinscène, een ’tragikomische, weemoedige roman.

Signatuur: Ook in de dikke Brunacatalogus. Een verhalenbundel van Charles Lewinsky: Tien-en-een-nacht. En een ‘slow reading-campagne’ wordt opgezet voor Ringo van Juan Marsé.

Thomas Rap: Van Mathijs Deen verschijnt De wadden, ‘een geschiedenis’.

Unieboek/Spectrum: De gigamegabrochure is alweer dunner dan de vorige keer en telt nu slechts 222 blz. Bij Van Goor en Van Holkema en Warendorf vind je de nieuwe jeugdboeken.

Uitgeverij kleine Uil: Doet niet meer aan catalogi, maar gaat zich richten op digitale precisiebombardementen. Nog geheim: er komt een Tzum-reeks.

Vantilt: Op de site nog de voorjaarscatalogus, maar bij issuu.com is hij er wel. Kroniek van de Opstand van Hugo de Groot in vertaling. Lut Missinne komt met Oprecht gelogen over autobiografische romans en autofictie.

Wereldbibliotheek: Komt met drie literaire novelles voor mensen die graag lezen maar weinig tijd hebben. Van Femke Ponsioen, Martin Michael Driessen en Angi Máté. Maar Ripper de nieuwe Isabel Allende moet de echte bestseller worden.

Xander: We zien uit naar Verzwijging van Rupert Thomson. Marcoo van Houwelingen is winnaar van de CoffeeCompany Book Award en komt met Aangeschoten wild. ‘Voor de lezers van Arjen Lubach en Paolo Giordano.’

Peildatum 20 augustus 2013